вівторок, 28 липня 2020 р.

Черкаська центральна міська бібліотека для дітей представляє літературне знайомство «Психологічні книги для підлітків».






1. РІМАНТАС КМІТА, «ХРОНІКИ ПІВДЕННОГО»
Життєва і відверта історія про литовського старшокласника, підліткові роки якого припали на лихі дев’яності. Головний герой хоче стати крутим, але при цьому не виділятись з-поміж натовпу. У фіналі його конформізм трансформується в розуміння власної унікальності та індивідуальності.
Та спочатку простому пацану доведеться пройти безліч випробувань, серед яких і недобізнес, і сутички з правоохоронцями, і перше кохання, і перший незграбний підлітковий секс.
2. ТУРЮН ЛІАН, «ЛИШЕ ХМАРИ ТАНЦЮЮТЬ З ЗІРКАМИ»
Сентиментальна і відчайдушно-ніжна історія про дівчинку, яка втратила брата і боїться втратити ще й батьків. Її маленьке життя стає сірим і наляканим, нічого більше не приносить радості, а люди довкола – геть чужі.
Хтозна, чим скінчилась би ця надто юна депресія, якби не з’явився Якуб. Дивовижний друг, який надихає жити далі. Який завжди поруч і готовий допомогти. Та чи існує він насправді? А якщо й ні, то де такого знайти?

3. ЛОРІ АНДЕРСОН, «ГОВОРИ»
Щоденник 13-річної дівчинки, в якому вона описує все, що з нею відбувається. Самотність та відчуженість – всередині; насильство, лицемірство та байдужість – ззовні. Історія, що жахає своєю реалістичністю, та водночас транслює в кожному ряду – «Не повторюй цих помилок. Не мовчи. Просто говори».
Лорі Андерсон вдалось створити книгу 2 в 1: і для дітей, і для дорослих. Підлітки знайдуть в ній моральну підтримку. Батьки зрозуміють, що насправді коїться на душі у «проблемних» дітей.
4. СТІВЕН ЧБОСКІ, «ПРИВІТ, ЦЕ ЧАРЛІ, АБО ПЕРЕВАГИ СОРОМ’ЯЗЛИВИХ»
Сучасна книга для підлітків, яку порівнюють з «Над прірвою у житі» Селінджера. Роман дорослішання, який ніколи не втратить популярності. Щоденник Чарлі – простого хлопця, про якого прийнято казати «не популярний». Він не ходить на вечірки і не тусить з модними компаніями.
Він читає книги, веде щоденник, рефлексує свої нервові зриви та перші любовні переживання. Протягом книги читача чекають неймовірні метаморфози. Так само, як і Чарлі. Адже він точно знає, що добре бути тихонею. Саме таку назву отримала екранізація роману з Логаном Лерманом та Еммою Уотсон у головних ролях.
5. КАТЯ БРАНДІС, «ФРИСТАЙЛЕРКА»
Якби цьому роману потрібно було вибрати один жанр, мабуть, це був би «науково-фантастичний кібер-спорт-панк». В майбутньому спортсмени технологічно вдосконалюють свої тіла, щоб перемагати на змаганнях. Коли ж мова йде про Олімпійські ігри, рамок для «самовдосконалення» немає взагалі.
Лише головна героїня боїться стати «надлюдиною». Адже бачить реальний вибір: виграти або вижити. Сильний та реалістичний роман про принципи та ідеали, перемоги та помилки, кохання та довіру.

Немає коментарів:

Дописати коментар