середу, 8 липня 2020 р.

Черкаська центральна міська бібліотека для дітей представляє «Зірки книжкового всесвіту». Жан де Лафонтен



Жан де Лафонтен з'явився на світ в Шато-Тьєррі (Франція) 8 липня 1621 року. Лафонтен з дитинства мав непокірний і зухвалий характер. Батько відправив його вивчати право в Паризьку ораторіанскую семінарію. Юний Жан однак захоплювався здебільшого філософією і поезією.
У 1647 році Лафонтен повертається в батьківський маєток в Шампані, де його батько був королівським губернатором. Слідуючи бажанням свого батька двадцятишестирічний Лафонтен одружився на п'ятнадцятирічної Марі Ерікар. Шлюб виявився не найвдалішим, і незабаром Жан відправляється в Париж з наміром присвятити себе літературній діяльності.
У Парижі молодий поет прийшовся до двору. Його казки та байки, наповнені яскравими образами, користувалися незмінним успіхом. Байки Лафонтена чудові своїм розмаїттям, ритмічною досконалістю, а також глибоким реалізмом. Згодом деякі байки Лафонтена були талановито переведені на російську мову І. А. Крилов.
У 1657 році покровителем Лафонтена стає знаменитий міністр Фуке, якому поет присвятив кілька віршів і поем, наприклад поема «Адоніс» (1658). Згодом Лафонтеном протегували герцогиня Бульйонська і маркіза де ла Саблієр.
У 1680 році поет завершує видання дванадцяти книг Басен. У 1683 році він був обраний членом Французької Академії. Лафонтен вів активне світське життя, віддаючись розвагам та любовним інтригам. Він практично не відвідував свою родину, не підтримував стосунків зі своїми дітьми, хоча й писав час від часу листи своїй дружині.
Помер Жан де Лафонтен в Парижі 13 квітня 1695 року. Байки Лафонтена чудові своїм розмаїттям, ритмічним досконалістю, вмілим використанням архаїзмів, тверезим поглядом на світ і глибоким реалізмом.

Немає коментарів:

Дописати коментар