вівторок, 7 липня 2020 р.

Черкаська центральна міська бібліотека для дітей представляє калейдоскоп цікавих повідомлень «Світ цікавих фактів»



Цікаво знати, що 7 липня у Римі була вперше надрукована казка Карло Коллоді «Піноккіо»
У маленькому італійському містечку Коллоді, в честь якого дитячий письменник Карло Лоренціні узяв собі псевдонім, є рідкісне статуя — пам'ятник літературному герою, дерев'яному хлопчикові Піноккіо. На пам'ятнику викарбувано напис: «Безсмертному Піноккіо — вдячні читачі віком від чотирьох до сімдесяти років».
Писати свою знамениту казку Коллоді почав в 1880 році. Повість «Пригоди Піноккіо: історія дерев'яної ляльки» вперше була опублікована у вигляді роману-фейлетону на сторінках «Газети для дітей» 7 липня 1881 року, а через два роки вийшла окремим виданням.
«Піноккіо» — одна з найсмішніших і найбільш зворушливих книжок світової літератури. Дерев'яного довгоносого хлопчиська, нестерпної, доброго, дотепного, дурного як пробка, впертого як осел, плаксивого і сміхотливого, егоїстичного і великодушного, знають у всіх країнах.
Казка Карло Коллоді переведена на 87 мов світу. У Росії вона вперше була опублікована в 1906 році видавництвом М.О. Вольфа, причому було зазначено, що переклад зроблений з 480-го італійського видання!
Російський письменник Олексій Толстой в 1936 році запропонував свою версію повісті, назвавши її «Золотий ключик, або Пригоди Буратіно». У його переказі книга піддалася серйозній трансформації. Змінився образ головного героя, з'явилися нові персонажі.
Буратіно відразу ж полюбився радянським читачам і незабаром став одним із символів національної культури. Він став героєм безлічі продовжень казки, фільмів, вистав, а також крилатих висловів, фразеологізмів і анекдотів. І навіть ... популярною маркою радянського лимонаду.

Немає коментарів:

Дописати коментар