середу, 15 липня 2020 р.

Черкаська центральна міська бібліотека для дітей представляє калейдоскоп цікавих повідомлень «Цікаво про молодь» до Всесвітнього дня навичок молоді.


Сучасні молоді люди зовсім не схожі на попередні покоління
1. Не бояться новинок у техніці
Мабуть, це найочевидніший факт. Покоління Z можна назвати цифровими аборигенами. На відміну від попереднього покоління, нинішні діти вже виросли зі смартфоном в одній руці і планшетом в інший.
Їм легше розібратися з інтерфейсом нового смартфона або програми, ніж замінити лампочку в своїй кімнаті. Вони можуть не знати, як саме працює комп'ютер, що таке VPN, швидкість свого інтернету, але вони з легкістю використовують всі можливості інтернету.
2. Вони переселилися в інтернет
Для них набагато легше знайти цікаву інформацію в інтернеті. Молоді люди повністю інтегрували свою особистість у світову павутину, одночасно маневруючи між вкладками браузера, завантажуючи пост на Facebook і фото в Instagram, відповідаючи на повідомлення в месенджерах.
3. У них кліпове мислення
Кліпове мислення - здатність сприймати інформацію через яскраві, але короткі образи. Наприклад молодь легше сприйме короткий кліп, ніж цілий фільм. Пост у Facebook, ніж книгу. Це не веде до деградації людей. Навпаки потік інформації став набагато швидшим. А молоді люди обробляють великі обсяги новин краще, ніж попередні покоління. Тепер пошук відповідей на питання знизився до декількох секунд. Знайшовши відповідь на питання, молодь рухається далі.
4. Молодь довіряє фейковим новинам
Існує хибна думка, що представники нового покоління, які виросли в епоху Facebook, Youtube, Twitter та інших соціальних мереж, мають імунітет до помилкових новин. Цю теорію спростували вчені зі Стенфордського університету.
Вчені провели експеримент серед студентів коледжу, в якому молоді люди намагалися відрізнити фейкову новину від справжньої, бота від реального профілю користувача і оцінити благонадійність сайту. Як виявилося, молодь досить легко ввести в оману: вони вірять новині, якщо там є фотографія, не помічають позначки "на правах реклами".
Через кліпове мислення молоді люди найчастіше читають заголовки статті і не перевіряють інформацію на достовірність.
В інформаційну епоху рахунок йде не на якість інформації, а на її кількість. Саме цим і користуються більшість політтехнологів, які працюють із молодими людьми: легше запустити гучну негативну фейкову новину, яка запам'ятається своїм заголовком, а потім спростувати її менш яскравим заявою.
5. Менше реагують на гендерні відмінності між людьми
Молоді люди повністю інтегрували своє життя в інтернет, а віртуальне спілкування прибирає гендерні та вікові відмінності серед людей, які спілкуються.
Суспільство перетворюється на інформаційне, де вроджені ознаки - стать, колір шкіри, сексуальні переваги - йдуть на другий план, а більше цінуються набуті якості або те, яку інформацію людина здатна запропонувати цьому цифровому світі.
6. Молодь самотня
Люди, які виросли в епоху нових медіа та глобальних потрясінь - від масштабних терактів до світової фінансової кризи - вважаються відносно щасливими, але мають проблеми психологічного характеру.
Переважно психологи називають проблему самотності. Хоч молоді люди і пов'язані між собою соціальними мережами, вони ізольовані один від одного фізично. Подібний формат спілкування виключає фізичну взаємодію, тактильні відчуття. Люди найчастіше відчувають себе ізольованими.
7. Молодь часто відчуває депресію
За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) за 2015 рік, депресія - третє за поширеністю захворювання серед молодих людей. А самогубство стоїть на третьому місці серед поширених причин смерті.
На перших місцях знаходяться смерть через дорожньо-транспортні пригоди, а на другому смерть через захворювання дихальних шляхів.
Але до 2015 року сучасні діти звертаються по допомогу переважно через депресію та інші душевні розлади, які стосуються їхнього подальшого життя.
Сучасна молодь вкрай нервово ставиться до питань вибору майбутньої професії та освіти. Саме через стурбованість своїм майбутнім молоді люди цікавляться соціальними і політичними подіями в світі, беруть участь у виборах і проявляють громадянську активність.
8. У молодих людей низька самооцінка
Сучасні соціальні системи побудовані на системі оцінок: лайків, репостів. І незважаючи на те, що якості, дані при народженні, відійшли на другий план, сучасні молоді люди страждають від низької самооцінки.
В епоху, коли особисте життя виставляється на загальний огляд, молоді люди бачать всі заходи, на які не були запрошені, красиві оброблені фотографії людей, які рідко відповідають реальності, успішне життя своїх ровесників, кількість «лайків» під своїми фотографіями та публікаціями.
Молоді люди дуже залежні від оцінок, одержуваних в інтернеті. Для них більшість дій у реальному житті відбувається для визнання у віртуальному світі
Так, у мережі з'явився один із видів сучасного насильства. Троллінг або Кібербулінг - систематичне і цілеспрямоване відправлення агресивних повідомлень з електронних носіїв. Жертви таких атак схильні до депресії, самоушкодження, суїциду.
Згідно з дослідженнями Всесвітньої організації охорони здоров'я, найбільше нападкам піддаються підлітки в Гренландії, Литві та Російської Федерації. Україна знаходиться в середині списку з 42 країн.

Немає коментарів:

Дописати коментар