неділю, 26 липня 2020 р.

«Події новітньої історії України» 24 липня - 30 років від дня підняття (1990) в Києві на флагштоку біля будівлі міської ради національного синьо-жовтого прапора


Цікаві факти :
1.Вперше поєднання синього і жовтого з’явилося на гербі Львова: Данило Галицький подарував місту, заснованому у 1256 році, герб із зображенням жовтого лева на блакитному тлі.
2. Золотий і синій колір використовувалися в гербі Руського королівства офіційно з XIV століття. Також ці кольори присутні і на гербах місцевої знаті, князів, шляхтичів.
3. Прапори козаків Запорізької Січі також часто мали поєднання синьо-жовтого, особливо починаючи з XVIII століття. Як правило, на прапорі було і зображення козака в одязі золотого або червоного кольорів.
4. Ілля Рєпін (художник, прославлений портретами, а також зображенням історичних, побутових сцен) писавши свою відому картину «Запорожці пишуть листа турецькому султану» (1891р.) консультувався із знатним істориком українського козацтва Дмитром Яворницьким. Саме з його експонатів Рєпін змалював козацьку атрибутику, прапори. В тому числі й на своїй картині «Запорожці пишуть листа турецькому султану» він приховав над головами козаків на списах жовто-блакитні прапори.
5. У ніч 1 травня 1966 року двоє хлопців: 26-річний Віктор Кукса та 28-річний Георгій Москаленко над Київським інститутом народного господарства (сьогодні це Київський національний економічний університет) зірвали радянський червоний, і вивісили національній жовто-блакитний прапор. Його було зшито з двох шаликів і власноруч зроблений напис: «Ще не вмерла Україна – ще її не вбито». Обох хлопців було засуджено і через багато років, навіть коли вже Україна стала незалежна, вони довго не могли домогтися реабілітації.
6.
6. 30 грудня 1967 року в Дніпрі на центральному проспекті невідомі вивісили синьо-жовтий прапор, на якому олівцем був намальований тризуб і зроблений надпис: «Ще не вмерла Україна і воля і слава. 20 листопада 50 років УНР, 22 січня 1918 року — проголошення незалежності України».
7. Вперше жовто-блакитний прапор з’явився на Хрещатику 21 лютого 1976 року на даху будинку №21.
8. Перший Президент України Михайло Грушевський затвердив таке поєднання кольорів як офіційний прапор країни.
9. Один канадський студент українського походження 22 липня 1976 року показав всім жовто-синій прапор на Олімпійських іграх в Монреалі під час змагань з гандболу. У цьому побачили небезпеку, тому хлопця змусили покинути трибун.

Немає коментарів:

Дописати коментар