пʼятницю, 9 жовтня 2020 р.

Черкаська центральна міська бібліотека для дітей представляє «Буккросинг: як читати більше і з задоволенням»

 


Буккросинг (з англ. «book» — «книжка», «crossing» — «переїзд», «перехрестя») - всесвітнє книжкове мандрування з рук в руки, з дому в дім, з країни в країну.
Читати – модно. І сьогодні читання можна сказати в тренді. Захоплююче, престижне і розвиваюче. Ще й активно стає популярнішим.
У вас теж є стоси книжок, які ви вже прочитали, а позбутися їх, наприклад, в рамках великого розхламління, рука не піднімається? Впевнені, що це так.
Ось розумні люди знайшли вихід – буккросинг (bookcrossing).
Буккросинг (з англ. «book» — «книжка», «crossing» — «переїзд», «перехрестя») - всесвітнє книжкове мандрування з рук в руки, з дому в дім, з країни в країну.
Ідею штовхнув у маси фахівець з інтернет-технологій Рон Хорнбекер. У березні 2001 року в якості експерименту в холі готелю він залишив кілька десятків книг з пояснювальними записками. І вже за декілька місяців кількість активних книголюбів, які «відпускають» книги і приводять нових учасників, зросла до трьох сотень. У наші дні книгооберт, а саме так буквально перекладається цей термін, охопив усі цивілізовані країни світу. Приємно, що Україна не стала винятком.
Яскравий приклад буккросингу – «Книжковий ліс» (2012) на берлінській вулиці Prenzlauer Berg, який було «висаджено» в рамках програми Forest Books by BauFachFrau. З повалених ураганом дерев активісти спорудили незвичайну шафу-кіоск Bucherwald і поселили в ній книги для безкоштовного обміну. А в італійських книжкових магазинах дітям книги дають за пластикові пляшки і жерстяні банки. Подвійна користь: турбота про екологію і залучення підростаючого покоління до читання. До речі, Італія стала однією з перших європейських країн, де буккросинг набув популярності
На практиці це виглядає так: люди залишають прочитані книги в багатолюдних місцях (кафе, парках, супермаркетах), а інші їх забирають, читають і передають далі, щоб історія повторилася знову. І так по колу …
А ще є bookray, коли книги висилаються поштою і вони потрапляють до різних міст, країн і навіть на різні континенти, при цьому відправнику не повертаються, і bookring – коли відправнику повертаються.
Буккросинг в Україні
Активно стали з’являтися «полки буккросингу» – спеціально організовані безпечні місця в закладах і установах, де можна залишити та/або взяти книгу. Це так званий зональний буккросинг, коли видання чекають нових читачів на полицях і стелажах в бібліотеках, театрах, кафе, супермаркетах.
Такі «полиці» сьогодні є в багатьох освітніх установах України: дитячих садках, школах, вишах
Полиці для обміну книгами є і в медичних установах. Вони навіть були поміченими в сервісних центрах МВС.
Стає все популярнішим обмін книгами в метрополітені столиці. Стало відомо, що буккросинг в київському метро підтримало відоме видавництво «Наш формат» – один з лідерів вітчизняного ринку літератури нон-фікшн.
Популярні такі формати:
– книжкові зустрічі, що дозволяють знайти однодумців, розширити коло спілкування, завести нові знайомства і обмінятися книгами (для цього при собі зазвичай просять мати одну-дві). Найчастіше їх проводять у літературних кафе, де за чашкою чаю або кави книголюби занурюються в улюблену тему;
– пізнавальні посиденьки в гастрономічних закладах, що мають свою бібліотеку з функцією буккросингу;
– звичайна бібліотека, що має полиці для буккросингу;
– знижки на вхідні квитки або послуги за принесені книги (наприклад, в кафе знижка на кухню);
– буккросинг-фести.
І погодьтеся, що далеко не завжди є можливість купити бажану книгу. Адже сьогодні друкована продукція – задоволення не з дешевих. А буває, що видання вже вийшло з продажу. У цьому випадку теж виручить буккросинг. І це хороше рішення, щоб не зберігати вдома те, що вам вже не потрібно, але потрібно іншим.
Очевидно, що буккросинг об’єднує людей, які люблять читання. І це чудово. А ви за популяризацію читання? І помічаєте якісь зміни в Україні в рамках цього процесу?

Немає коментарів:

Дописати коментар