середу, 28 жовтня 2020 р.

Черкаська центральна міська бібліотека для дітей представляє «Калейдоскоп цікавих повідомлень».

 


Цікаво про бібліотеки світу.
Бібліотека Гарвардського університету в Кембриджі, США.
Ця бібліотека має найбільшу приватну колекцію серед усіх університетів на світі. Містить більше, ніж 13 млн. екземплярів книг. Її засновано у 1638 році, що робить Гарвардську бібліотеку найстарішою у США. Має 90 відділів. Першу книгу подарував сам Джон Гарвард.
В основу Бібліотеки Гарвардського університету лягли 400 книжок, пожертвувані Джоном Гарвардом 1638 року, протягом наступного століття ця бібліотека стала найбільшою у майбутніх Сполучених Штатах, але велика пожежа 1764 року знищила більшість її книжкової колекції. З метою відновити книжкове зібрання друзі коледжу дарували його бібліотеці книги та жертвували кошти на її поповнення. Ексцентричний англієць Томас Голліс надсилав тисячі спеціально відібраних книжок до університетської бібліотеки. Він продовжував робити це регулярно аж до своєї смерті 1774 року, а також заповів бібліотеці 500 фунтів стерлінгів для подальшої купівлі книг. Ця сума започаткувала книжковий фонд Гарварду, завдяки якому бібліотека унверситету щороку активно поповнюється. На честь Томаса Голліса названо онлайн-каталог Бібліотеки Гарвардського університету (HOLLIS), який одночасно є абревіатурою назви "Harvard On-Line Library Information System".
Входить до числа найбільших бібліотек світу, посідаючи за обсягом фондів сімнадцяте місце.
Наукова бібліотека «Cabot Science Library», бібліотека «Lamont Library» та бібліотека «Widener Library» - найбільш популярні серед студентів. Вони легко доступні та знаходяться в центрі комплексу. Бібліотека «Houghton Library» є основним місцем зберігання рідкісних видань та манускриптів Гарвардського університету. Найстаріша в США колекція мап, газет та атласів різних часів зберігається у відкритій для публіки бібліотеці «Pusey Library».
Найбільша колекція матеріалів на східно - азіатських мовах ( за межами Східної Азії) знаходиться в бібліотеці «Harvard-Yenching Library».

Немає коментарів:

Дописати коментар