понеділок, 26 жовтня 2020 р.

Черкаська центральна міська бібліотека для дітей представляє літературний портрет «Письменники – ювіляри»

 







26 жовтня - 70 років від дня народження Володимира Савовича Лиса (1950), українського прозаїка, драматурга.
Народився 26 жовтня 1950 року на хуторі поблизу села Згорани на Волині. 1977 року закінчив факультет журналістики Львівського державного університету імені Івана Франка. Служив у війську, працював журналістом у районних газетах Волині, Хмельниччини, Херсонщини, Рівненщини, у волинській молодіжці, завідував літературною частиною Рівненського музично-драматичного театру, був редактором відділу державного будівництва газети «Волинь».
У літературі дебютував як драматург. П’ять його п’єс було поставлено в різних театрах України та на українському радіо. Член Національної спілки письменників України (2004) та Асоціації українських письменників.
Видав уже понад двадцять книг, серед яких перважно романи. Перемагав у багатьох літературних конкурсах, у тому числі й "Коронації слова".
Його твори яскраво розкривають культуру, побут й історичні події ХХ століття, та головне - показують людину й ті випробування, яких вона зазнає серед бурхливих тогочасних подій. Зазвичай розгортаються вони на рідній Волині і Поліссі. Попри деталізацію творів, читач не має жодного шансу знудьгувати: сюжет непердбачуваний і розвивається з блискавичною швидкістю. Оповідь одного розділу переривається, а в наступному - вже інший час, інші персонажі та місце подій. Постає мозаїка і поліфонія часу, який творять і з яким борються, обстоюючи свою душу, люди.
Творче подружжя
Володимира Лиса та Надії Гуменюк відоме вже давно не лише на всю Україну, а й поза межами нашої держави. Ще б пак, адже Надія Гуменюк – лауреат численних премій, авторка поетичних збірок, прозових творів та величезної кількості літератури для дітей, де з найпопулярніших книжки «Чапики-Чалапики», «Веселка для Веселика», «Де гуляє крокотам».
Мають сина, доньку й двох онуків.

Немає коментарів:

Дописати коментар