четвер, 15 жовтня 2020 р.

Черкаська центральна міська бібліотека для дітей представляє літературну мозаїку «Цікаво про літературу»

 



16 жовтня вперше опублікований роман англійської письменниці Шарлотти Бронте «Джен Ейр»
Роман став важливою віхою в історії боротьби за жіночу рівноправність
Шарлотта Бронте народилася в родині сільського священика Патріка Бронте в Йоркширі.
У 1824 році Шарлотта і троє її сестер були віддані батьком у сирітський притулок для дочок духівництва. Тут їх повинні були підготувати до професії гувернанток; не випадково пансіон у містечку Кован-Бридж став прообразом для Ловудского притулку в романі "Джен Ейр".
Від спалаху у 1825 році епідемії тифу загинули дві старші сестри Шарлотти, спогадами про яких навіяний образ Елен Бернс у романі. Патрік Бронте приїхав, щоб поховати двох старших дочок і забрати додому залишихся у живих, але зовсім хворих дівчаток — Шарлотту й Емілію.
У 1842 році Шарлотта й Емілія поїхали в Брюссель і були зараховані у бельгійський пансіон, де сподівались у досконалості опанувати французьку мову. У них не було грошей, щоб платити за навчання, і вони взялися викладати англійську мову ученицям пансіону. Навчання в пансіоні очолював Костянтин Еже, чоловік начальниці, дуже освічена людина, знавець літератури. Він по першому ж французькому твору, написаного молодими англійками, зрозумів їх обдарованість і пророчив їм письменницьку славу. Його поради Шарлотті і віра в її талант стали для неї великою підтримкою.
Їй випало нещастя полюбити мсьє Еже, одруженого чоловіка. Звичайно, це була піднесена любов, більше схожа на дружбу. Але мадам Еже улаштувала грандіозний скандал чоловіку і молодій учительці, зажадала її від'їзду. Ця трагічна любов відбилася у романі "Джен Ейр", який побачив світ 16 жовтня 1847 року.
Роман мав великий успіх. Світло жертовного служіння Джен Ейр улюбленій людині, а також уміння письменниці передати пристрасть, глибину виникаючих у героїв питань і переживань, знімають той відтінок солодкуватості і фальші, що був зазвичай властивий щасливому кінцю вікторіанського роману.
Роман «Джен Ейр» став новим словом в англійській літературі 19 століття. Він вразив читачів образом головної героїні — сміливої і чистої дівчини, яка самотньо веде тяжку боротьбу за існування і за своє людське достоїнство.
Роман став важливою віхою в історії боротьби за жіночу рівноправність. Це поки ще не політична рівноправність, але рівність жінки з чоловіком у трудовій діяльності і родині.
У постановці жіночого питання й у творчості Шарлотта Бронте була близька французькій письменниці Жорж Санд, знаменитий роман якої «Консуело» Шарлотта дуже любила.

Немає коментарів:

Дописати коментар