четвер, 22 жовтня 2020 р.

Черкаська центральна міська бібліотека для дітей представляє літературний портрет «Письменники – ювіляри»

 





22 жовтня - 150 років від дня народження Івана Олексійовича Буніна (1870–1953), російського та французького письменника, поета, перекладача, лауреата Нобелівської премії в галузі літератури (1933)
Народився майбутній великий письменник в далекому 1870 році 22 жовтня. Його батьківщиною став Воронеж. Сім'я Буніна була небагата: батько став зубожілим поміщиком, тому з раннього дитинства маленький Ваня відчував багато матеріальні нестатки.
Біографія Івана Буніна дуже незвичайна, і це виявлялося вже з самого раннього періоду його життя. Ще в дитячі роки він дуже пишався тим, що народився в дворянській сім'ї. При цьому на матеріальних складнощі Ваня намагався не акцентувати уваги.
Як свідчить біографія Івана Буніна, в 1881 році він вступив до першого класу. Своє шкільне навчання Іван Олексійович почав в Єлецької гімназії. Однак у зв'язку з важким фінансовим становищем його батьків був змушений вже в 1886 році кинути школу і продовжити пізнавати ази наук в домашніх умовах.
Іван Бунін: цікаві факти з життя
Бунін дуже сильно шкодував про те, що закінчив лише 4 класу гімназії і не міг отримати систематичної освіти. Але даний факт зовсім не завадив йому залишити чималий слід в літературному світовому творчості.
Довгий час Івану Олексійовичу довелося пробути в еміграції. І він весь цей час мріяв про те, щоб повернутися на Батьківщину. Дану мрію Бунін плекав фактично до самої своєї смерті, але вона так і залишилася нездійсненною.
У 17 років, коли він написав свій перший вірш, Іван Бунін намагався наслідувати своїх великих попередників - Пушкіну і Лермонтову. Можливо, їх творчість і зробило на юного літератора великий вплив і стало стимулом для створення власних творів.
У 19 років Іван Олексійович переїжджає в Орел і влаштовується в газету з промовистою назвою «Орловський вісник».
Зараз мало хто знає, що в ранньому дитинстві письменник Іван Бунін отруївся блекотою. Тоді його від вірної смерті врятувала няня, яка вчасно відпоїли маленького Ваню молоком.
Зовнішність людини письменник намагався визначити по кінцівках, а також потилиці.
Бунін Іван Олексійович був захоплений колекціонуванням різних коробочок, а також флакончиків. При цьому всі свої «експонати» він люто оберігав протягом багатьох років!
Бунін вірив в одну прикмету не сідав за стіл, якщо опинявся 13-ою по рахунку людиною.
Бунін був дуже багатогранною людиною – він чудово танцював, музикував. Станіславський навіть пропонував йому роль Гамлета у своєму театрі.
Бунін стає єдиним російським поетом, якому в 1933 році присуджується Нобелівська премія з літератури. Після отримання нагороди Бунін роздав нужденним майже 120тисяч франків.
Ці та інші цікаві факти характеризують Буніна як неординарну особистість, здатну не тільки реалізовувати свій талант в області літератури, а й брати активну участь у багатьох сферах діяльності.

Немає коментарів:

Дописати коментар