пʼятницю, 9 жовтня 2020 р.

Черкаська центральна міська бібліотека для дітей представляє історичну експедицію «Рідна земле моя ти козацькою славою щедра» до Дня Українського козацтва

 


Черкаси - козацьке місто. Гуляючи рідними вулицями раз повз раз зустрічаємо імена видатних козацьких ватажків: Остафія Дашкевича, Байди Вишневецького, Богдана Хмельницького, Гетьмана Косинського, Сагайдачного, Івана Гонти, Максима Кривоноса, Максима Залізняка, Самійла Кішки. Крізь бурхливі століття пронесла до нас пам'ять про ці славетні імена.
Остафій Іванович Дашкевич (Дашкович (1455 — 1535-37) – український шляхтич. Один з найвидатніших козацьких отаманів. Перший організатор Війська Запорозького. Засновник та перший Кошовий отаман, в деяких документах згадується як гетьман Війська Запорізького з 1508 року. Староста канівський та черкаський з 1514 року.
Остафій Дашкевич став першим хто не тільки побачив в козацтві нову могутню силу українського народу але зумів зібрати воєдино розпорошених людей з Дніпровських островів з околиць Канева та Черкас, організував їх у єдину військову силу.

Немає коментарів:

Дописати коментар