середу, 22 липня 2020 р.

Черкаська центральна міська бібліотека для дітей представляє «Зірки книжкового всесвіту». Роберт Бернс




Життя Роберта Бернса закінчилося рано — позначилася важка юність поета, повна тяжкої праці та поневірянь. Але ті недовгі 37 років, що він прожив, були наповнені безліччю подій.
Роберт Бернс народився 25 січня 1759 року в селі Аллоуей (три кілометри на південь від міста Ейр, графство Ейршір), в селянській родині. Дитинство Бернса пройшло на фермі його батька. З малих років він працював нарівні з дорослими, що погано позначилося на його серці.
У будинку батька була книжкова полиця: вибрані томи Шекспіра, Мільтона, Свіфта, Поупа. Незабаром юний Роберт прочитав всі книги, що міг знайти вдома. Завдяки вчителю, якого найняв його батько, Бернс опанував літературною англійською досконало, відмінно розбирався в англійській поезії. У той же час, завдяки матері, він долучився до мови шотландських балад.
Для своїх власних віршів, які Бернс почав писати тоді ж, навчаючись у школі, поет вибрав шотландський, бо вважав його більш образним і музичним. При цьому неабиякий вплив на його вибір зробило знайомство з творчістю Роберта Фергюссона. Незважаючи на те, що Бернс почав писати дуже рано і рано став популярний як поет, його перша збірка був надрукована, коли поетові було вже 27. Книга «Poems, Chiefly in the Scottish Dialect» (вірші переважно на Шотландському діалекті) надійшла в продаж 1 серпня 1786 року, і тираж моментально був розкуплений.
Це видання принесло Бернсу славу і суспільний вплив, а також зіграло чималу роль в його щасливому сімейному житті. Справа в тому, що Бернс користувався вельми поганою репутацією: був батьком двох незаконнонароджених дітей. Батьки нової коханої Бернса на дух його не переносили і навіть подали на нього церковну скаргу і судовий позов. Після літературного тріумфу їх відношення до зятя різко змінилося. Роберт і Джин одружилися і більше не розлучалися. Шкода, що це було недовго.
Роберт Бернс помер 21 липня 1796 в Дамфріс.
Історики 20 століття вважають, що Бернс помер від наслідків важкої фізичної праці в молодості і вродженого ревмокардита, який в 1796 році був підсилений перенесеної їм дифтерією.

Немає коментарів:

Дописати коментар