неділю, 5 липня 2020 р.

Черкаська центральна міська бібліотека для дітей представляє годину скорботи "Пам'ятати, щоб не повторилося". 4 липня - День пам'яті геноциду єврейського народу в роки другої світової війни


У цей день, у 1941 році, через кілька днів після вступу німецьких військ до Риги, в латвійській столиці були спалені вісім синаноги разом з тисячами євреїв. Цей день увійшов в історію як «кришталева ніч».
Вперше ж «Кришталева ніч» — ніч розбитих вікон — була організована фашистами в Німеччині 9 листопада 1938 року. У хвилі прокотилися по країні єврейських погромів було вбито сотні євреїв, зруйновані всі синагоги в Німеччині, розграбовані більше семи тисяч єврейських магазинів. Після цього більше тридцяти тисяч євреїв були кинуті в концтабори.
У Ризі в цей день «команда безпеки», обливши заздалегідь заготовлену паклю і стіни синагоги бензином, холоднокровно підпалила будівлю. Головна синагога Латвії — Велика хоральна синагога — була знищена разом з розташованими там віруючими. Віруючих було п'ятсот чоловік ...
Акція була виконана командою під керівництвом Віктора Арайса. Так звана «команда безпеки» була організована з приходом фашистів до Риги 1 липня 1941 року. Записувалися в неї добровольці — в основному, старшокласники і студенти Латвійського університету. Один з таких — Віктор Арайс — 31-річний молодий і красивий інтелігент, за рік до цього отримав радянський диплом юриста. Але ніщо не проходить безкарно. 10 липня 1975 року, через 34 роки після скоєння злочинів, німецькими властями було розшукано Віктор Арайс, що працював в цей час складачем в друкарні у Франкфурті-на-Майні.
Число убитих цим «орачем» (прізвище Арайс з латиської мови перекладається, як «орач») і його підручними обчислювалося сотнею тисяч, але на суді він лише шкодував про те, що не вдалося розстріляти всіх, що залишилися живі свідки. Йому винесли вирок — довічне ув'язнення, і в день свого народження, 13 січня 1988 року, у віці 78 років колишній кат Віктор Арайс мирно помер у в'язниці Кассано.

Немає коментарів:

Дописати коментар