середу, 22 липня 2020 р.

Черкаська центральна міська бібліотека для дітей представляє «Зірки книжкового всесвіту». Брати Грімм та День щуролова







Брати Грімм асоціюються, звичайно, з їх прекрасними казками. Знають ці історії і дорослі і діти.
Брати походили з поважної родини середнього достатку. У них було ще три брати і сестра. На жаль, вони рано втратили маму. А коли старшому (Якобу) виповнилося одинадцять років, помер і батько. На його могилі Якоб поклявся піклуватися про сім`ю і дотримав обіцянку. Найкращі стосунки склалися у нього з Вільгельмом. Тим більше що у них виявилися схожі інтереси - книги. У двадцять років брати вже зібрали значну колекцію казок, прислів`їв і приказок.
Насправді Брати Грімм не вигадували казки. Вони були частиною багатої усної традиції - що передається з покоління в покоління.
Спочатку їх казки зовсім не призначалися для дітей, тому що включали в себе безліч сюжетів, за нинішніми мірками 18+.
У 1812 році Джейкоб і Вільгельм почали публікацію записаних історій.
Їх роботи стали видавничим блокбастером. Колекція казок в 1859 була видана в сьомому виданні, коли Вільгельм Грімм помер. До цього моменту вона виросла до 211 історій і включала хитромудрі ілюстрації. Джейкоб помер в 1863 році. Вони були поховані поруч один з одним на кладовищі Святого Матвія Кірхгофа в Берліні-Шенеберг, Німеччина.
За життя вони працювали не тільки над казками. Брати писали книги про міфології і опублікували наукові праці з лінгвістики і середньовічнього дослідженя.
Джейкоб Грімм, в рамках свого лінгвістичного дослідження, навіть створив відомий зараз закон Грімма, де описується історія та структура минулих німецьких мов і їх зв'язок з іншими мовами. Вони також працювали над складанням амбітного німецького словника, хоча обидва брати померли до того, як змогли завершити записи на букву F.
Початкова історія казки про щуролова не така, яку ми знаємо зараз: щуролова найняли, щоб позбутися щурів, але коли він виконав свою роботу, то йому не заплатили, і він, в помсту, позбавив місто від дітей, вивів їх таким же чином, як і щурів, за допомогою гри на своїй сопілці.
День щуролова відзначають 22 липня і він відноситься до історії про щуролова Хамельна. У місті Хамельн в Німеччині використовується червнева дата і назва «День строкатої волинки».

Немає коментарів:

Дописати коментар