пʼятницю, 17 липня 2020 р.

Черкаська центральна міська бібліотека для дітей представляє «Зірки книжкового всесвіту».





Ерл Стенлі Ґарднер народився 17 липня 1889 американський письменник, адвокат. Опублікував понад 100 романів. Найбільш відомий за серією романів про Перрі Мейсона. За життя став класиком детективного жанру. Загальний тираж його книг перевищує 320 мільйонів екземплярів.
Сім'я походила з Нової Англії, що, за американськими мірками, надавало їй статусу своєрідного місцевого аристократизму. У сім'ї було троє синів. Ерл, що завдавав батькам найбільше турбот, був середнім. Батько Ґарднера, хоч і не мав вищої спеціальної освіти, був тямущим інженером-механіком.
У 1909 році закінчив гімназію в м. Пало-Альто, штат Каліфорнія. Отримав формальну юридичну освіту в Школі Права, Вальпарасо, штат Індіана. Відвідував цю школу лише місяць, був змушений покинути її через свій вибуховий характер і нелегальні заняття боксом. Після цього Ерл влаштувався в Каліфорнії, де зайнявся самоосвітою.
У 1911 році Ґарднер на декілька років відкриває адвокатську контору в м. Мерсед, штат Каліфорнія. В 1912 році Ґарднер одружується на Наталі Талберт, у них народжується дочка Грейс. Кілька років потому він перейшов на роботу в агентство з продажу, а ще через 5 років, у 1921 році відкриває адвокатську контору «Шерідан, Орр, Драпо і Гарднер» в м. Вентура, штат Каліфорнія. Ґарднер завойовує популярність яскравими виступами на судових процесах до 1933 року, але після виходу свого першого детективного роману «Справа про оксамитові кігтики», вирішує присвятити себе літературі цілком.
Ґарднер у 1946 році заснував комітет «Суд останньої надії»(і до 1960 року був одним з його учасників). Це була правозахисна організація з перегляду винесених судом смертних вироків. За документальну книгу про цю організацію Ґарднеру була присуджена премія Едгара По Американської асоціації детективних письменників 1962 року в номінації «Гранд-майстер».
У 1968 році, спільно з Чарльзом Хепгудом, Ґарднер брав участь у дослідженні фігурок Акамбаро, які вважалися підробками XX століття.
У 1968 році Ґарднер одружився на своїй давнішній секретарці Агнесі Бетель (1902–2002), що стала прототипом Делли Стріт, секретарші головного літературного героя Ґарднера — адвоката Перрі Мейсона.
Помер Ерл Ґарднер 11 березня 1970 року в м. Темекула, штат Каліфорнія.
Ґарднер написав декілька серій романів. Найбільше число творів (більше 80) включає серія, в якій головним героєм є адвокат Перрі Мейсон. Під псевдонімом А. А. Фейр Ґарднер написав серію романів про приватного детектива Дональда Леме і його начальниці Берті Кул, ця серія частково є пародією на серію Рекса Стаута про Ніро Вульфа і Арчі Гудвіна.

Немає коментарів:

Дописати коментар