середу, 10 червня 2020 р.

Черкаська центральна міська бібліотека для дітей презентує віртуальну екомандрівку "Прогулянка парками Черкащини".



Атаманський парк
Атаманський парк – заповідне урочище місцевого значення, лісний масив, що займає площу майже 400 гектарів.
Розташований між селами Головківка і Медведівка. Майже всю площу парку займають лісні масиви, і лише тридцять гектарів поля і ставки. Цей ліс в другій половині 18 століття за заслуги в битві з татарами подарували князю Ромодановському, що мав чин отамана. Звідси й походить назва урочища. З того часу й до встановлення комуністичного ладу ця земля декілька разів переходила у володіння різних власників, кожен з яких вніс свій вклад до його оформлення.
В часи Другої світової війни парку було завдано значної шкоди: зокрема були винищені старовинні дуби, розриті насипи ставків, а також відбулось замулення джерел. Статус заповідного урочища Атаманський парк отримав у 1972 році.
В лісах парку ростуть багато видів дерев, кущів та різних однорічних і багаторічних трав'янистих рослин. Серед представників тваринного світу тут можна зустріти козуль, диких свиней, лисиць, зайців, борсуків та куниць. Головною ж особливістю парку вважається природне джерело «Живун», про лікувальні властивості якого знали ще з прадавніх часів. Також відомо, що по його цілющу воду сюди часто приїжджали козаки і гайдамаки.
Ландшафтний парк, Будище
Серед визначних пам`яток Черкаської області особливе місце займає Ландшафтний парк в селі Будище. На території парку знаходиться садиба , що належала баронові Енгельгардта, у якого служив козачком хлопчик на ім`я Тарас Шевченко. У цей період свого життя майбутній Кобзар малював, а щоб уникнути панського гніву свої малюнки ховав у дуплі одного з вікових дубів, що ростуть у парку. Цей дуб, вік якого близько 1000 років, сьогодні називають Шевченковим. Біля нього скупчуються натовпи охочих сфотографуватися на тлі історичного місця.
Садиба була побудована в 1828 році і за час свого існування пережила масу соціальних змін. З приходом радянської влади в приміщенні була розміщена восьмирічна школа, яка перебуває там і понині.
На даний момент, крім будинку й льохи, прекрасно збереглися сад і алея каштанів, ведуча до входу в маєток. Не менш цікава історія назви самого села. У 20-30-х роках 17 століття ці землі належали польському воєводі, який в місцевих лісах налагодив виробництво поташу, який виготовлявся з попелу для подальшого використання у забарвленні тканин, виготовлення мила, обробці шкіри та інших потреб. Підприємства, на яких проводився поташ, називали будамі, і таких було в цій місцевості чимало. Так Будище знайшло свою назву. У 2013 році було вирішено реставрувати садибу і привести в порядок паркову зону. Ландшафтний парк рясніє всілякими арками, лавками, альтанками, ставками і фонтанами - словом, усім, що відтворює атмосферу шевченківських часів. До речі, в глибині паркової зони є спуск до каскаду ставків, а також містка альтанка з дерева, де можна просто посидіти і навіть перекусити чимось зі своїх харчів.

Немає коментарів:

Дописати коментар