четвер, 4 червня 2020 р.

Черкаська центральна міська бібліотека для дітей презентує віртуальну екомандрівку "Прогулянка парками Черкащини".







Канівській природний заповідник, Канів
Канівський природний заповідник розташований недалеко від міста Канева, що на Черкащині. Він межує з Чернечою (Тарасовою) горою – останнім спочинком та місцем поховання відомого письменника і поета Тараса Шевченка.
Створенню заповідника передувало важливе відкриття. Під час археологічних досліджень академіка Миколи Біляшівського 1892 року виявили залишки містечка Родня – давнього поселення східних слов'ян. Це і стало причиною появи природного заповідника 30 червня 1923 року. Він займає площу близько 2 000 гектарів та є одним із найстаріших в Україні.
До території заповідника також входять невеличкі річкові острови:
Острів Шелестів розташований навпроти села Прохорівки Канівського району. Він майже повністю вкритий лісами та чагарниками; Круглик біля села Келеберди Канівського району. Має овальну форму з малим півостровом на півночі, який може відокремлюватися в період паводків; Найвідоміші – Зміїні острови, які своєю неповторною красою милують око туристів із різних куточків світу вже не один десяток років. Тут на одній частині можна побачити давні дуби й сосни.
Надзвичайно багата флора в цих місцях. На значній частині території ростуть граби з певними домішками дуба, кленів польового і гостролистого, берези бородавчатої, ясена звичайного. У певних частинах ростуть підсніжник звичайний, цибуля ведмежа, скополія карніолійська, ранник весняний. В затінку північних схилів можна натрапити на реліктові рослини, що збереглися з льодовикових часів (шоломниця висока).
Зростає 22 види судинних рослин, занесених до Червоної книги України. Всього в заповіднику налічують 990 їх видів, а це майже 20% флори всієї України. У цьому місці живуть понад 10 000 видів безхребетних тварин (на цілій території України 25 000). Лишень комах у заповіднику майже 8000 видів. Серед них: красотіл пахучий, сколія-гігант, махаон, жук-олень, ведмедиця Гера.
36 видів комах занесені в Червону книгу України. Більше 200 видів павукоподібних, 42 види багатоніжок, серед яких полідесмус український, 200 видів молюсків. Серед хребетних налічується 226 видів птахів, 51 вид ссавців, 11 видів земноводних, 8 видів плазунів. Кожного року на Дніпрі зимують до 14 орланів-білохвостів. Трапляються тут і чорні лелеки, змієїди, балобани, великі та малі білі чаплі.
На острові Круглику є колонія сірих чапель (приблизно 150 гнізд). Перелітні птахи люблять відпочивати в цій місцевості. Восени на острові Круглику можна побачити зграї качок, мартинів, куликів. Прогулюючись, легко зустріти кабанів, козуль, зайців, лисиць, борсуків і навіть лося. Постійно на островах живуть бобри, норки та видри. Трапляються численні види жаб, ропухи, квакші, часничниці, звичайні та гребінчасті тритони.
Плазуни представлені різними видами ящірок, вужів, гадюк. У межах Канівського заповідника є Музей природи. У ньому працюють сім відділів: ботанічний, дендрологічний, археологічний, палеонтологічний, лісовий, зоологічний, відділ загальної екології. Також можна побачити дві меморіальна кімната академіка Миколи Біляшівського.


Немає коментарів:

Дописати коментар