неділю, 7 червня 2020 р.

Черкаська центральна міська бібліотека для дітей представляє віртуальний калейдоскоп «Народознавча веселка»

  
  Віртуальна довідка «Свята Трійця»
День Святої Трійці – це одне з найбільш шанованих давніх християнських свят, котре щорічно відзначається в Україні.
Зелень як оберіг
На Трійцю в храмах правлять святкові служби. Під час них освячують зелень, яку потім несуть додому і прикрашають домівки. Особливою пошаною користувались обереги, сплетені напередодні свята із лікарських трав і освячені на Трійцю. Вони ще довго зберігались в домі поблизу ікон.
Табу на фізичну працю
На Трійцю, як і на великі свята, не можна працювати на городі, прибирати в домі, шити, прати, лагодити щось. Краще взагалі відмовитися в цей день від фізичної праці.
Свято без річки
Напередодні Трійці усі ретельно прибирають домівки та чепуряться самі, а от в три дні Зелених Свят це робити заборонено. За народною легендою, купання в річці може розбудити русалок, котрі затягнуть плавця на дно водойми.
Родина за столом
На Трійцю найкраще зібрати усю родину за столом, в центрі столу поставити букет із живих квітів та зелені. Господині у всі часи готували різні смачні страви до святкового столу та запрошували родичів у гості. Вся родина бажає один одному здоров’я та довгих років життя.
Голуб – символ свята
В Україні символом Святого Духа вважається білосніжний голуб. В деяких регіонах країни на Трійцю випікають святкове печиво у формі білих голубів. У різних країнах Європи є свої традиції та особливості, пов’язані із цим святом. Наприклад, в Італії головний символ свята, троянду, розділяють на пелюстки та розкидають по своєму житлу, як ми розкидаємо усю зелень.
Прикмети на Зелені Свята
• «На Трійцю посватався, а на Покров одружився, значить, шлюб буде довгим, щасливим». Добрим знаком вважалось посвататись саме у ці святкові дні.
• Щоб всілякі негаразди та хвороби обходили стороною, на Трійцю подавали щедру милостиню і не відмовляли нікому в допомозі
• На свято Трійці дівчата плели вінки і пускали їх водою. Якщо вінок розвалиться - бажання не збудеться. Зазеленіє - в дівках ходити
• Якщо на Трійцю вмитися ранковою росою, то молодість і врода ніколи не покинуть;
• Ще на Трійцю робили обряд на любов: влаштовували святковий обід, запрошували сусідів і родичів, стіл застеляли скатертиною. Після обіду скатертину не прали, а клали її на ніч під ліжко подружжя. Цей обряд мав допомогти зміцнити любов та взаєморозуміння між чоловіком і дружиною. Після прання скатертиною не користувалися до наступної Трійці.

Немає коментарів:

Дописати коментар