суботу, 6 червня 2020 р.

Черкаська центральна міська бібліотека для дітей представляє віртуальний пізнавальний калейдоскоп «Всезнайка"






  Бібліотекарі підготували віртуально - довідкову розповідь до
145 річчя від дня народження німецького письменника Томаса Манна (1875 – 1955)
Прізвище «Манн» широко відома в літературних колах. До цього сімейства відноситься Генріх - романіст, драматург- Ерік, Клаус і Голо - літератори- нарешті, володар таких премій, як Нобелівська і Антоніо Фельтрінеллі, - Томас.
6 червня 1875 в заможній родині Йоганна Манна, торговця зерном і глави судноплавної фірми, і Юлії Манн, в дівоцтві Да Сільва-Брунс, народився син. Мати Томаса Манна була музично обдарованої представницею креоли-бразильської португальської сім'ї. Саме вона займалася вихованням майбутнього драматурга і всіх його сестер і братів. У 1891 році помер батько. Згідно з його заповітом, були продані фірма і будинок. Вся родина переїжджає до Мюнхена, де Томас закінчив Вищу технічну школу. Перший досвід мандри відбувся в 1896 році. Томас і його брат Генріх разом вирушили до Італії. Після подорожі Томас Манн став редактором журналу «Сімпліціссімус».
Через три роки, в 1899-м, біографія Томаса Манна збагатилася військовою службою. Період служби сформував і зміцнив світогляд письменника. Він створив знаменний для своєї творчості роман «Будденброки».
У 1905 році він скріпив себе узами шлюбу з Катею Прінсгейм. Дочка мюнхенського професора стала вірною супутницею письменника до кінця його днів. Від їхнього союзу народилося шестеро дітей, з них троє пішли по стопах батька, ставши письменниками, літераторами.
На німецькому полігоні фашистських діянь він не знайшов свого пристанища. І тому відбувся переїзд в 1933 році в Кюснахт - швейцарське містечко - разом з родиною. Даний крок спланував сам Томас Манн.
після 1936 письменник був позбавлений німецького громадянства, став громадянином Чехословаччини. Проте незабаром, в 1938-му, Томас Манн переселився в США, де в 1944 році став громадянином вже цієї держави. Відомо, що, покинувши Німеччину на самому початку дії фашистського режиму (в 1933-му), він в «гітлерівську» країну більше не повернувся. З-за кордону письменник впроваджував в мислення колишніх німецьких співвітчизників неприязнь до фашизму, ставши голосом антифашистських радіопрограм.
Антифашистські настрої Томас Манн пропагував і після закінчення війни. Роман «Доктор Фаустус», який побачив світ у 1947-му, став відображенням особистої думки автора про епоху нацизму. Нацизм - явище, яке виникло не стихійно і не випадково, це закономірний і очікуваний етап, до якого німецька історія йшла більшу частину часу. Томас Манн (біографія коротко була описана нами вище) знайшов своє заспокоєння в тихому швейцарському місті Кільхберхе. Сюди в 1952 році він переїхав на постійне місце проживання. Тут був написаний останній його роман - «Пригоди авантюриста Фелікса Круля». Примітно, що з першої до останньої творчої ноти Томас Манн був вірний своєму «я». У «Пригодах» описано життя людини, яка проклав собі шлях до вершини кар'єрних сходів, використовуючи нестійкі порядки буржуазного світу. Пауль Томас Манн, другий син Йоганна та Юлії Манн, помер 12 серпня 1955 на північному сході Швейцарії в місті Цюріху.
Визнання прийшло до Томасу Манну не відразу. Відомо, що в рік виходу було куплено всього 100 примірників сімейного роману «Будденброки». Зате через 30 років, в 1929-му, саме завдяки йому письменник навіки вписав своє ім'я в перелік Нобелівських лауреатів. Вже за життя твори Томаса Манна стали називатися класичними.

Немає коментарів:

Дописати коментар