вівторок, 30 червня 2020 р.

Черкаська центральна міська бібліотека для дітей представляє калейдоскоп цікавих повідомлень «Світ цікавих фактів»


Цікаво знати, що 30 червня на Землю впав Тунгуський метеорит
Таємниця Тунгуського метеорита досі не розкрита
30 червня 1908 над великою територією Центрального Сибіру в межиріччі Нижньої Тунгуски і Олени пролетів гігантський куля-болід. Політ його супроводжувався звуковими і світловими ефектами і закінчився могутнім вибухом.
Вибуховою хвилею у радіусі 40 кілометрів був повалений ліс, знищені звірі, постраждали люди. Через потужної світловий спалаху і потоку розпечених газів виникла лісова пожежа, довершив спустошення району. На величезному просторі, починаючи від річки Єнісею і закінчуючи атлантичним узбережжям Європи, кілька ночей поспіль спостерігалися небувалі за масштабом і зовсім незвичайні світлові явища, що увійшли в історію під назвою «світлих ночей літа 1908».
Вчені висунули безліч гіпотез вибуху. Зараз їх налічується близько 100. Прихильники першої вважають, що на Землю впав гігантський метеорит. Починаючи з 1927 року, його сліди шукали в районі вибуху перші радянські наукові експедиції. Однак на місці події не виявилося звичного метеорного кратера.
Подальші експедиції помітили, що область поваленого лісу має характерну форму «метелики», спрямовану зі сходу — південно-сходу на захід — північний захід. Дослідження цієї області показало, що вибух стався не при зіткненні тіла з земною поверхнею, а ще до цього в повітрі на висоті 5-10 кілометрів.
Астроном В. Фесенков висунув версію зіткнення Землі з кометою. Ще за однією версією, це було тіло, що володіло великою кінетичною енергією, що мало низьку щільність, малу міцність і високу летючість, що призвело до швидкого його руйнування і випаровуванню в результаті різкого гальмування в нижніх щільних шарах атмосфери.

Немає коментарів:

Дописати коментар