четвер, 25 червня 2020 р.

Черкаська центральна міська бібліотека для дітей представляє хвилинку цікавих повідомлень «Квіти зла».



Вийшло перше видання книги Шарля Бодлера «Квіти зла»
Шарль Бодлер
25 червня 1857 вийшло перше видання книги французького поета Шарля Бодлера «Квіти зла», що стала предтечею декадентства. Ліричний герой поетичного циклу розривається між ідеалом духовної краси і красою пороку, його терзають відчуття роздвоєності і спрага смерті.
Проте через місяць після його видання Бодлера звинуватили в імморалізм і залучили до судового розгляду. Генеральний прокурор Франції звинуватив «Квіти зла» в тому, що вони кидають виклик законам, що захищає релігію і моральність. Вірші «Зречення Святого Петра», «Авель і Каїн», «Літанії Сатані», «Вино вбивці ...» були названі суцільним богохульством.
Судді не змогли визначити, чи усвідомлював поет, що він богохульствує. За образу суспільної моралі і вдач Бодлера засудили і зобов'язали заплатити великий штраф.
На суді йому заборонили перевидавати «Квіти зла» з купюрами — так званими засудженими віршами, що вважалися найбільш хуліганськими. Більшу частину свого короткого життя поет прожив в трагічній злиднях.
Засуджені вірші були заборонені до продажу та публікації на території Франції до 31 травня 1949 року, коли касаційний суд виніс рішення, що оцінка перших суддів не враховувала символічного сенсу поезії і виглядала вельми довільною.

Немає коментарів:

Дописати коментар