вівторок, 9 червня 2020 р.

Черкаська центральна міська бібліотека для дітей представляє віртуальний пізнавальний калейдоскоп «Всезнайка" Бібліотекарі підготували віртуально - довідкову розповідь до Всесвітнього дня океанів «Хіт – парад природних дивовижин"


  Океан. Міфологія Давньої Греції
Океан (за грецькою міфологією) — був прадавнім Богом водної стихії, праотцем Богів моря, річок, струмків і джерел. Титан, син Урану і Геї, брат і чоловік Тефіди, брат Кея, Гіперіона, Крону, Реї, Феміди, Метіди (Гесіод,). Від нього сталося багаточисельне покоління водяних божеств, що склали особливий водний Олімп у грецькій міфології. Залишаючись в оповідях родоначальником водних божеств, Океан не зміг створити собі культу, через неясний і загальний характер своєї подоби, і був забутий. В пізнішій міфології, поступився місцем Посейдонові, який, внаслідок рельєфності і визначеності свого образу, зріднився з релігійними уявленнями греків і при розділі світу запанував над водною стихією. Океан живе на далекому Заході, де знаходяться початки всіх речей, але рід його поширений по всій землі в тисячах річок, струмків і джерел. З ім’ям Океану давні греки пов’язували представлення величезної річки, що оточує кільцем усю Землю. На сході з його лона виходять зірки і Сонце, аби під час заходу зануритися в західні його хвилі. Лише одне сузір’я Ведмедиці залишається завжди на небесному зведенні, не занурюючись в Океан (Гомер, «Іліада»). На південному березі Океану живе дивне плем’я пігмеїв.
За пізнішими оповідями, Бог Сонця зі своїми кіньми огинав по Океану півколо земної кулі, починаючи із заходу і через північний полюс приходячи на схід. На західному березі землі знаходилась елізійська рівнина, по іншу сторону — царство мороку, країна кіммерійців; там же жили греї, горгони і геспериди. Неподалік від далекого берега Океану був острів Еріфія, де пастух Еврігіон пас стада Геріона. Океан не брав участь в битві Титанів проти Зевса і зберіг свою владу, а також довіру олімпійців. Боги почитали Океан як старезного батька, піклуються про нього, хоча він живе на самоті. Відомий своєю миролюбністю і добротою. Океан намагався безуспішно примирити Прометея із Зевсом (Есхіл,). Перед битвою олімпійців з Титанами Рея, донька Океана і Тефіди, заховала у своїх батьків на краю світу свою маленьку доньку Геру. З океанських ключів був народжений кінь Пегас, що отримав від них і своє ім’я (Гесіод).

Немає коментарів:

Дописати коментар