четвер, 25 червня 2020 р.

Черкаська центральна міська бібліотека для дітей представляє віртуальне знайомство «Добірка свіжих книжок на літні канікули»

  Літні канікули – це час, на який діти так довго чекають, але який так швидко минає. Тому хочеться зробити його незабутнім і максимально насиченим. Для цього існує перевірений інструмент–книжка. Але не зі шкільного списку літератури, а “та сама”, яку читаєш з задоволенням, переповідаєш, радиш друзям.
Пропонуємо добірку, що здивує захопливими літніми сюжетами та пробудить любов до читання.





Літо – це можливість тісніше побути з природою. У свої книжці "Боброго ранку!" Ольга Купріян не лише наблизилася до неї, а й зуміла зазирнути у потаємні глибини природи. Письменниця розповідає про річкових мешканців–велику бобрячу родину Бобренків. Ця “правдива повістинка з життя бобрів” містить 12 розділів про родинні стосунки, сусідство, дбайливе ставлення одне до одного та до довкілля. Водночас у тексті багато гумору - смішні пригоди трапляються і з Мартусею Бобренко, і з бобренятами Ритою, Корою, Брисом, і з їхніми сусідами: Черепахою Пелагеєю, раком Іраклієм, бабкою Настею та ін. Після прочитання книжки “Боброго ранку!” рекомендовано родинний похід до найближчої річки або ставка для пошуку героїв оповідки. Буде цікаво для читачів від семи до десяти років.

У вас є дача? А бабуся? Можливо, у дворі гостює кіт-приблуда? Якщо бодай на одне з цих запитань відповідь “так”, то історія Олександри Орлової “Нечуй Невмирущий” точно не залишить байдужими. Події в цій дитячій повісті відбуваються під час літніх канікул. Хлопчик Остап відпочиває на дачі і заодно вирішує переконатися, чи справді приблудний кіт Нечуй має дев'ять життів, про які обмовилася Ба. Погодьтеся, непроста місія. Хлопцеві допомагають вірні друзяки Лесь і Михась. Разом вони ведуть детективні спостереження, вигадують свій “котословник”, катаються на велосипедах, об’їдаються молодим горохом, інколи сваряться, потім миряться – словом, весело й насичено. Маленький читач легко впізнає на сторінках себе або схожі ситуації, а це запорука подальшої дружби з книжкою. Буде цікаво для читачів від восьми до одинадцяти років.

Здавна відомо, що безкінечно можна дивитися на вогонь або потік води. А ще можна безкінечно читати казки! Книжка Ольги Голубєвої так і називається "Безкінечні казки". Це збірка смішнючих сучасних казок, фінал яких читач обиратиме сам. Письменниця пропонує до кожної історії по три закінчення–усі різні, несподівані й по-своєму переконливі. Остаточний вибір–за читачем. Казки Ольги Голубєвої зовсім не схожі на “класичні”. Наприклад, хіба раніше ви читали про Елоїзу – собаку невідомої породи, що забагато теревенила по телефону? Або про Колю Кастрюлькіна, який перед сном заліз купатися в ванну, а заплив у самісіньке море? Таке творче читання розвиває у дітей креативне мислення і вміння самостійно приймати рішення. А ще на відпочинку можна влаштувати "казковий батл" з вигадування нових продовжень історій. Буде цікаво для читачів від восьми до одинадцяти років.

Навіть на канікулах у дітей буває поганий настрій. У такі моменти на допомогу приходить сміх – щирий, нестримний. Його легко викликати збіркою оповідань Олесі Мамчич “Іванна і ванна”. Адже ніщо так не смішить хлопців і дівчат, як добрі розбишацькі забавки. Короткі історії Олесі Мамчич сповнені дитячої безпосередності й іскристого почуття гумору. Читачам доведеться повірити в дива! А ще - в існування хитрої ванни, яка щовечора ховається від дівчинки Іванни, чи мишеняти, який вважав себе котом, чи хлопчика, який умів зменшувати школи. Діти обожнюють вигадки, тому книжка прочитується швидко і весело. Буде цікаво для читачів від семи до десяти років.

Молодший підлітковий вік зазвичай насичений проблемами соціальної адаптації та прийняття себе. Трапляється, що дорослішання відбувається одночасно з внутрішніми конфліктами, стражданнями чи навіть буллінгом. У такий період актуально й читати про своїх однолітків. Головній героїні повісті Оксани Лущевської “Скелет без шафи”корисно 11 років, її звати Аня. У дівчинки звичайна родина, але незвичайний таємний друг–скелет на прізвисько Слім. Із ним Аня не боїться бути собою справжньою. Скелет завжди уважно вислуховує, чого не скажеш про реальне оточення підлітки. Однокласники нещадно кепкують з Ані, а єдина подруга переїхала до іншого міста. Замість поділитися з батьками своїми переживаннями, підлітка “змагається” з кривдниками самотужки. Чи знайде дівчинка сили, аби не здатися? І чи насмілиться продемонструвати загалу свої переваги? Книжка дає відповіді на ці та багато інших важливих запитань. Канікули–ідеальний час для міркувань та зосередженого читання підліткової повісті “Скелет без шафи”. Буде важливо для десяти-дванадцятирічних.

Тож чудових канікул та крутезних книжок!

Немає коментарів:

Дописати коментар