четвер, 18 червня 2020 р.

Черкаська центральна міська бібліотека для дітей представляє віртуальний пізнавальний калейдоскоп «Всезнайка" Бібліотекарі підготували віртуально - довідкову розповідь «Пол Маккартні»


Джеймс Пол Маккартні народився 18 червня 1942 року в Ліверпулі в родині медсестри і музиканта. Пол рано втратив матір (вона померла від хвороби), і саме цей фактор багато хто вважає причиною зближення Маккартні з Джоном Ленноном, який так само рано залишився без матері.
Любов до музики передалася Полу від батька Джеймса Маккартні, який у 1920-х роках грав на трубі і піаніно у своєму оркестрі «Jim Mac's Jazz Band». Батько, Пол і молодший брат Майкл часто грали втрьох на музичних інструментах будинку. Саме батько подарував Полу першу гітару, на якій Маккартні згодом зіграв свою першу пісню «I Lost My Little Girl».
Рання дружба Маккартні і Леннона переросла через роки в колектив «The Beatles», який став легендарною групою світового масштабу. Свій перший концерт вони зіграли 21 березня 1961 року в Ліверпулі в клубі «The Cavern» («Печера»). А 11 лютого 1963 світ побачив перший студійний альбом «Please Please Me». Першим хітом, який звеличив групу на вершину, на якій вони залишалися постійно, став «She Loves You».
Після розпаду «Бітлів» і затяжної депресії Маккартні заснував групу «Wings», що проіснувала до 1979 року. 3 листопада 1979 року він став учасником Книги Рекордів Гіннеса як «Найвидатніший композитор всіх часів і народів». Після розпаду «Wings» Пол Маккартні розпочав сольну кар'єру.
11 березня 1997 Пол Маккартні за внесок у розвиток музики був удостоєний рицарським званням і став «сером» .
24 травня 2003 Пол Маккартні дав сольний концерт у Москві на Красній площі — це перший виступ Маккартні у Росії за його 40-річну кар'єру. Потім він ще кілька разів приїжджав в нашу країну з концертами.
Пол Маккартні відомий і як активіст за права тварин і прихильник вегетаріанства. Також він — учасник багатьох благодійних концертів.
Сер Пол Маккартні — кавалер ордена Британської Імперії, п'ятнадцятикратне володар премії Греммі, один з кращих бас-гітаристів усіх часів згідно з опитуванням, проведеним журналом Rolling Stone в 2011 році, — неодноразово був включений в Книгу рекордів Гіннесса, зокрема, як найуспішніший музикант і композитор новітньої історії і як виконавець, який зібрав найбільшу в історії аудиторію глядачів — 184 тисячі на стадіоні Маракана в Ріо-де-Жанейро; 60 його дисків мають «золотий» статус, загальний тираж синглів перевищив 100 мільйонів, пісня «Yesterday» утримує перше місце по числу записаних її кавер-версій.
У вільний від творчої та концертної діяльності час Маккартні займається живописом. Малюванням він захопився ще в 1983 році, а в 1999 році він вперше виставив свої картини (в тому числі виконаний ним портрет Джона Леннона) в Німеччині, потім в британських галереях. Також успішно він займається і бізнесом. Сьогодні знаменитий музикант Пол Маккартні є третім за багатством людиною в Європі і входить у першу десятку найзаможніших музикантів планети.

Немає коментарів:

Дописати коментар