пʼятницю, 19 червня 2020 р.

До Міжнародного дня батька Черкаська центральна міська бібліотека для дітей презентує хвилинку цікавих повідомлень «Таткові читання».


Навряд здивую вас, якщо скажу, що поки у Швеції, Норвегії, Німеччині, Іспанії та багатьох інших країнах Європи набирає обертів мода на татівсто, в Україні досі панує уявлення про те, що займатися вихованням дитини – обов’язок жінки. Щоби переконатися у цьому можна звернутися до результатів різноманітних опитувань та статистики, або ж зазирнути на будь-який дитячий майданчик, форум, блог чи навіть Facebook-сторінку для батьків, де й досі побачити татуся – велика рідкість.
І хоча об’єктивних причин для такого положення речей вистачає (так-так, жінкам і досі важче будувати кар’єру та отримувати гідну плату за свою роботу), чи не найбільше взнаки тут даються стереотипи про «справжніх чоловіків», яким не годиться міняти підгузки, прати, готувати та читати своїй дитині, бо це, мовляв, несерйозно, непрестижно і навіть неприродньо.
Зрозуміло, що ці ж стереотипи побутують і в дитячій літературі. Літературі, яка власне й допомагає дітям сформувати картинку світу, дізнатися про усталені норми й цінності та вивчити правила виживання у суспільстві. Літературі, у якій зустріти батька не у традиційній ролі суворого та мудрого, але далекого дитині захисника-годувальника-наставника, а в ролі справжнього тата-опікуна майже неможливо.
Майже, бо кілька цікавинок з-поміж книжок для наймолодших читачів знайти таки можна і ми хочемо вас з ними ознайомити.

Немає коментарів:

Дописати коментар