понеділок, 15 червня 2020 р.

Літо з книгою Черкаська центральна міська бібліотека для дітей пропонує онлайн виставку – знайомство «Дитячі письменники, які змінили світ» Гаррієт Бічер-Стоу



Гаррієт Елізабет Бічер-Стоу, відома всьому світу письменниця за романом «Хатина дядька Тома», народилася 14 червня 1811 року в місті Лічфілд (штат Коннектикут, США), в сім'ї відомого в той час проповідника Лиману Бічер.
Молодший брат Гаррієт — Генрі Уорд Бічер пішов по стопах батька і також став проповідником. А Гаррієт тривалий час працювала вчителькою в школі для дівчаток, заснованої її сестрою. У 1836 році Гаррієт Бічер вийшла заміж за професора богослов'я з прізвищем Стоу, який був родом з Массачусетса.
Основний ідеологічної лінією у творчості Гаррієт Бічер-Стоу було знищення рабовласництва і захист жіночої освіти.
Найбільш відомий її роман — «Хатина дядька Тома». У 1851 році він почав друкуватися у вашингтонському тижневику «National Era», а в 1852 році був виданий. У перший же рік роман в Штатах розійшовся тиражем в 350 000 екземплярів, при цьому загальний тираж видань був 600000 екземплярів. Цей роман 35 разів видавався в Англії і був переведений на 20 іноземних мов.
Подальша літературна діяльність Бічер-Стоу була не так продуктивна, її романи, пройняті духом пуританства і моралізаторства, інтересу критиків і громадськості не викликали. Так що її цілком можна назвати автором однієї книги. Однак, ця книга мала значний вплив: «Через книжки цієї маленької жінки і вибухнула Громадянська війна», — зауважив одного разу президент США Авраам Лінкольн.
Померла Гаррієт Бічер-Стоу 1 липня 1896 під Флориді.

Немає коментарів:

Дописати коментар