середу, 5 жовтня 2022 р.

#Бібліотерапія

Черкаська центральна міська бібліотека для дітей представляє віртуальну бібліографічну закладку «Бібліотерапія – лікувальний ефект читання» .

Зазвичай ми справляємося з проблемами поодинці, але іноді не знаємо, як вчинити. Буває, що у пошуках відповіді ми звертаємось до книги. Не важливо до якої. Для когось це буде фантастичний роман, для іншого – збірка рецептів чи листів. Насправді будь-яка книга здатна допомогти. Потрібно тільки знати, що, кому та в яких випадках читати.
Бібліотерапія - лікування людини словом, книгою.
Книголікування або бібліотерапія (з грецьк. «книголікування») — психологічна допомога, зняття душевного стресу і лікування людей в основі якого лежить читання ними книжок певного змісту і тематики.
В офіційній науці немає точного сформульованого визначення бібліотерапії, але всі зарубіжні і вітчизняні вчені єдині в тому, що бібліотерапія займається вивченням особистості читацького сприйняття під час хвороби і розробці способів психологічної корекції за допомогою соціально підібраної літератури.
Як окремий вид терапії з'явився на початку XX ст., хоч цілком очевидним є те, що книголікування як явище існувало вже в середньовіччі, в усякому разі з тих часів залишилися згадки окремих людей (переважно монахів), які описують зцілюючу силу, яку дає читання святих книг (Святого Письма, творів святих отців) і навпаки руйнівну силу недобрих книжок і текстів, які несуть стрес і можуть нервово виснажувати людину (чорнокнижжя).
За В. Н. Мясіщевим, методика бібліотерапії є складним поєднанням книговедення, психології та психотерапії. Бібліотерапію можна віднести й до традиційної психотерапії мистецтвом. Теорія та практика бібліотерапії ще й досі не розроблені у достатній мірі. Проте цілюща дія книги на людину вже широко використовується лікарями та педагогами. Читання книг - це заповнення недоліків власного досвіду та власних переживань. З одного боку, людина ніби проживає десятки інших життів, радіє чужим радощам, здійснює вчинки та помилки та виходить переможцем зі складних ситуацій. Все це не може не впливати на емоції та почуття людини, на принципи підходів до життя та власних переживань. З іншого — література, яка проповідує насильство, жорстокість, може формувати такі ж якості й в житті.
Немаловажним і актуальним питанням є види літератури, що застосовуються у бібліотеці. Корисна є дитяча, гумористична література, як засіб заспокоєння і зняття болю.
Що ж використовується як бібліотерапевтичний матеріал?
💥Байка є одним з основних видів дидактичної літератури, коротким оповіданням, написаним у віршах чи прозі, героями якої можуть бути тварини, люди, рідше рослини або предмети, байка несе в собі моральне послання, попередження, повчання, безпосередньо висловлене чи з прихованим змістом.
💥Казка є одним з основних епічних жанрів народної літератури, невеликим за розміром твором з вигаданим (фантастичним) змістом, насиченим дивами й чарами, пов'язаним з магічними віруваннями, які часто переносяться на богатирів, героїв, велетнів – людей, наділених особливим даром, які перетинають кордони між світом, в якому панують реалістичні мотиви, і сферою впливу надприродних сил.
💥Оповідання – це невеликий прозовий твір із простою, як правило, однією сюжетною лінією, яка тяжіє до чітко акцентованого логічного завершення.
Дорогі батьки, читайте своїм дітям якомога більше казок, байок та оповідань.

Немає коментарів:

Дописати коментар