понеділок, 17 жовтня 2022 р.

#Книжкова_полиця

Володимир Малик «Таємний посол»

Вчора в Україні святкували День захисників і захисниць України! День українського козацтва та день створення Української повстанської армії. Всі ці свята беруть початок від християнського свята Покрови Пресвятої Богородиці, яке дуже шанували козаки.
Тому сьогодні звертаємося до козацької теми та згадуємо тетралогію письменника Володимира Малика «Таємний посол».
Це чудові історико-пригодницькі романи, які нічим не поступаються найкращим світовим представникам жанру.
Але сьогодні хотілось би розглянути романи автора під іншим кутом: не як чудовий зразок підліткового пригодницького роману, а як альтернативний спосіб популяризації української культури в радянські часи.
Попри те, що козак ледь не перший образ, який приходить в голову при згадці про минуле українців, в нас не так багато художніх творів, пов’язаних з козацькою добою. А в часи Малика було ще менше. Тому надихнувшись картиною «Запорожці пишуть листа турецькому султану», він вирішив написати роман, де б зміг змалювати не лише одну мить з життя захисників української землі, як на картині, а і їх повсякденне життя. Де вони займаються ремеслами, сіють та збирають хліб, займаються торгівлею,кохають та воюють.
Перш ніж приступити до написання роману, письменник багато працював в архівах, вивчав історичні документи минулих епох. В основу тетралогії Малика покладено реальні події боротьби українського народу проти турецько-татарських загарбників у другій половині XVII століття.
Головним героєм виступає молодий козак Арсен Звенигора, що опиняється у вирі історичних подій. Саме його Іван Сірко напередодні війни посилає з важливим завданням до Туреччини. Він повинен викупити з неволі брата Сірка, Нестора і розвідати, чи правдиві чутки про підготовлюване вторгнення турків в Україну.
Володимир Малик, як і Вальтер Скотт свого часу, зрозумів, що люди хочуть отримати свою історію з рук письменника, а не істориків з їх сухими фактами. Тому він створив свій неофіційний народний підручник з історії козацтва. Де він вводячи в художній контекст документальні записи, архівні знахідки та українські етнічні традиції, ненав’язливо виконував просвітницьку функцію. А динамічний сюжет та інтрига зробили так, щоб це не було схоже на нагромадження фактологічного матеріалу.
Романи легко читаються – вони доступні й зрозумілі людям будь-якого віку, що надзвичайно розширює їхню просвітницьку місію, адже читач, захоплений виром подій, навіть не помічає, наскільки збагачується його загальна обізнаність, ерудиція та світоглядні позиції. І, що найважливіше, саме в такій формі фактологічна основа тексту найкраще та найлегше сприймається та запам‘ятовується.
Історико-пригодницькі романи В. Малика постають перед читачами як унікальний життєпис українського народу, що покликаний розбудити в українцях патріотичні почуття, власну національну гідність та відновити інтерес до правдивої історії.

Немає коментарів:

Дописати коментар