понеділок, 17 жовтня 2022 р.

«Цікаво про літературу».

Черкаська центральна міська бібліотека для дітей представляє літературну мозаїку «Цікаво про літературу».

16 жовтня вперше опублікований роман англійської письменниці Шарлотти Бронте «Джен Ейр»
Роман став важливою віхою в історії боротьби за жіночу рівноправність.
Шарлотта Бронте народилася в родині сільського священика Патріка Бронте в Йоркширі.
У 1824 році Шарлотта і троє її сестер були віддані батьком у сирітський притулок для дочок духівництва. Тут їх повинні були підготувати до професії гувернанток; не випадково пансіон у містечку Кован-Бридж став прообразом для Ловудского притулку в романі "Джен Ейр".
Від спалаху у 1825 році епідемії тифу загинули дві старші сестри Шарлотти, спогадами про яких навіяний образ Елен Бернс у романі. Патрік Бронте приїхав, щоб поховати двох старших дочок і забрати додому залишихся у живих, але зовсім хворих дівчаток — Шарлотту й Емілію.

У 1842 році Шарлотта й Емілія поїхали в Брюссель і були зараховані у бельгійський пансіон, де сподівались у досконалості опанувати французьку мову. У них не було грошей, щоб платити за навчання, і вони взялися викладати англійську мову ученицям пансіону. Навчання в пансіоні очолював Костянтин Еже, чоловік начальниці, дуже освічена людина, знавець літератури. Він по першому ж французькому твору, написаного молодими англійками, зрозумів їх обдарованість і пророчив їм письменницьку славу. Його поради Шарлотті і віра в її талант стали для неї великою підтримкою.
Їй випало нещастя полюбити мсьє Еже, одруженого чоловіка. Звичайно, це була піднесена любов, більше схожа на дружбу. Але мадам Еже влаштувала грандіозний скандал чоловіку і молодій учительці, зажадала її від'їзду. Ця трагічна любов відбилася у романі "Джен Ейр", який побачив світ 16 жовтня 1847 року.
Роман мав великий успіх. Світло жертовного служіння Джен Ейр улюбленій людині, а також уміння письменниці передати пристрасть, глибину виникаючих у героїв питань і переживань, знімають той відтінок солодкуватості і фальші, що був зазвичай властивий щасливому кінцю вікторіанського роману.
Роман «Джен Ейр» став новим словом в англійській літературі 19 століття. Він вразив читачів образом головної героїні — сміливої і чистої дівчини, яка самотньо веде тяжку боротьбу за існування і за своє людське достоїнство.
Він став важливою віхою в історії боротьби за жіночу рівноправність. Це поки ще не політична рівноправність, але рівність жінки з чоловіком у трудовій діяльності і родині.
У постановці жіночого питання й у творчості Шарлотта Бронте була близька французькій письменниці Жорж Санд, знаменитий роман якої «Консуело» Шарлотта дуже любила.

Немає коментарів:

Дописати коментар