понеділок, 10 жовтня 2022 р.

«Рідна земле моя ти козацькою славою щедра»

Черкаська центральна міська бібліотека для дітей представляє історичну експедицію «Рідна земле моя ти козацькою славою щедра» до Дня Українського козацтва

Хмельницький Богдан (Зіновій) Михайлович (1595–1657) – визначний український політичний і державний діяч, полководець, гетьман України (1648– 1657). Засновник Української Козацької держави.
Народився майбутній гетьман України у родині українського шляхтича Михайла Хмельницького. Початкову освіту здобув у школах Чигирина та Києва. Згодом продовжив навчання в єзуїтському колегіумі у Львові. Опанував польську та латинську мови, а з часом ще й турецьку і французьку.
Богдан був професійним вояком, брав участь у багатьох походах і морських експедиціях. Організатор повстання проти панування шляхти в Україні, яке переросло у Національно-визвольну війну українського народу проти Речі Посполитої. Засновник козацької держави — Війська Запорозького, більш відомої як Гетьманщина. Гетьман Війська Запорозького, очільник Українського гетьманату (1648–1657).

Немає коментарів:

Дописати коментар