понеділок, 10 жовтня 2022 р.

Найгарніші бібліотеки світу


Зазвичай, під час мандрівки туристи вносять у свої маршрути храми й театри, музеї й галереї, урядові будівлі та університети. Проте, вони навіть не уявляють як багато бібліотек можуть стати чудовою локацією для натхнення та фото.

Для багатьох знайомство з книгами починається з бібліотеки.
Найгарніші бібліотеки світу, які повинен відвідати кожен книголюб:
1. Бібліотека Ескоріала в Мадриді, Іспанія
Ця бібліотека була заснована ще у 1565 році іспанським королем Філіпом ІІ. Вона важлива не тільки с точки зору естетики, але й через свій історичний вплив. Адже бібліотека Ескоріала стала одним із найбільших наукових центрів Іспанії та Європи раннього нового часу.
Бібліотечний фонд нараховує понад 40 тисяч книг і документів. Має багате зібрання цінних середньовічних і ранньомодерних рукописів і стародруків.
2. Бібліотека Конгресу у Вашингтоні, США
Це справжній гігант, рівних якому майже не знайти. 35 мільйонів каталогізованих книжок та інших друкованих матеріалів 470 мовами — бібліотечний фонд Конгресу США.
Сама бібліотека має три будівлі, кожна з яких носить ім'я різних президентів США,
3. Бібліотека Сент-Женев'єв в Парижі, Франція
Фонди бібліотеки складають понад 2 млн одиниць зберігання. Історія бібліотеки веде свій рахунок з VI століття, коли був заснований монастир Святої Женев’єви, що був одним з найвпливовіших монастирів Парижа.
4. Публічна бібліотека Айови, США
Це наймолодша та найбільш затишна бібліотека з цієї добірки. Заснована в 1896-ому році Публічна бібліотека Айови слугувала її мешканцям протягом століття.
На сьогоднішній день бібліотека обслуговує регіон із населенням 69 тисяч мешканців штату. Її колекція налічує близько 67 тисяч різних книг.
5. Бібліотека аббатства Ad Mont, Австрія
Бібліотечна зала, збудована в 1776-ому році за ескізами архітектора Йозефа Хубера, становить 70 метрів у довжину, 14 метрів у ширину і має 13 метрів висоти. Вона вважається найбільшою монастирською бібліотекою в світі.
Стеля бібліотеки - це фрески Бартоломео Альтомонте. Світло в приміщенні, яке виконано у білих та золотих кольорах, забезпечують 48 вікон.

6. Бібліотека Хосе Васконселоса, Мексика
Ця бібліотека вважається "Мегабібліотекою". В Мексиці точиться жорсткий дискурс череза суму, яку витратили на її побудову. Вона названа на честь Хосе Васконселоса, філософа та президента національної бібліотеки Мексики.
Площа бібліотеки - 38 тисяч квадратних метрів. Приблизна собівартість будівлі - 954 млн. песо (98 млн. доларів США).
7. Національна бібліотека Праги, Чехія
Головна зала бібліотеки розташована в історичній будівлі Клементінум у Празі, де зберігається приблизно половина її зібрань. Інша половина колекції зберігається у будівлі в районі Гостіварж. Національна бібліотека є найбільшою бібліотекою в Чехії: в її фондах налічується близько 7 мільйонів екземплярів
А заснували бібліотеку ще у далекому 1622 році.

Немає коментарів:

Дописати коментар