четвер, 6 серпня 2020 р.

Черкаська центральна міська бібліотека для дітей представляє історичний хроноскоп «Цей день в історії»


День пам'яті жертв атомного бомбардування Хіросіми
6 серпня — День пам'яті жертв атомного бомбардування японського міста Хіросіми.
Щорічно в цей день проходять численні акції у багатьох країнах світу. У Сполучених Штатах Америки також проводяться акції протесту, спрямовані на знищення ядерної зброї, проти війни в Іраку і «за» мир у всьому світі.
Однак саме Америка стала першовідкривачем і ініціатором ядерної війни.
6 серпня 1945 року американський бомбардувальник В-29 скинув на Хіросіму першу в історії людства бойову атомну бомбу. В результаті вибуху були вбиті і зникли безвісти близько 200 тисяч чоловік, поранені і піддалися радіоактивному опроміненню близько 160 тисяч чоловік. Переважна більшість загиблих були мирними громадянами.
Через три дні після Хіросіми, 9 серпня 1945 року, атомному бомбардуванню піддався інше японське місто, Нагасакі.
В офіційних документах з'явився термін «хібакуся» (hibakushya) — потерпілий від бомбардування.
Хібакуся перетворилися в касту недоторканних, стали «атомними паріями». Їм важко було влаштуватися на роботу, налагодити своє особисте життя: кому потрібен чоловік або дружина, у шлюбі з яким можуть народитися діти, схильні до страшних хвороб?
Серед пережили атомні бомбардування в 16 разів більше вмирало від лейкемії, ніж в середньому по країні, і майже в 8 разів більше страждало іншими раковими захворюваннями.
Підірвані над Хіросімою і Нагасакі понад півстоліття тому бомби продовжують вбивати, і кожен рік список жертв збільшується на кілька сот чоловік.
Заходи, що проводяться в річниці атомних бомбардувань Хіросіми і Нагасакі, нині спрямовані на те, щоб нові покоління могли зрозуміти весь жах, пережитий жертвами атомної катастрофи.
Через десять років після трагедії, 6 серпня 1955, в Хіросімі відбулася перша міжнародна конференція за заборону атомної і водневої зброї. У 1985 році південна частина Тихого океану була оголошена без'ядерною зоною.
У день бомбардування Хіросіми за рішенням виконкому Міжнародного руху «Лікарі світу за запобігання ядерної війни» зазначається Міжнародний день «Лікарі світу за мир».

Немає коментарів:

Дописати коментар