середу, 19 серпня 2020 р.

Черкаська центральна міська бібліотека для дітей представляє «Зірки книжкового всесвіту». Федеріко Гарсіа Лорка


Федеріко Гарсіа Лорка народився недалеко від Гренади в родині музикантів 5 червня 1898 року. Дитинство, проведене в атмосфері поезії та музики визначило його долю.
У 1909 році родина поета переїздить до Гренади. У 1914 році Гарсіа Лорка стає студентом гренадского університету, де він потайки пише свої перші вірші. І вже в 1918 році здобула популярність його перша поетична збірка «Враження і пейзажі».
1919 р. для поета стає початком нового життя в Мадриді. Тут він вступає до Студентської резиденції, де знайомиться з Сальвадором Далі, Луїсом Боньюелем і Рафаелем Альберті і саме тоді в серці Лорки зародилися ніжні почуття по відношенню до великого художника, які він пронесе через усе життя.
У наступні роки Гарсіа Лорка повністю віддається поезії. Серед його поетичних збірок «Книга віршів» (1921), «Циганський романсеро» (1928), «Диван Тамаріта» (1930), «Коли пройде п'ять років» (1930) та ін. Його твори просякнуті народною свідомістю і настроєм канте хондо.
У 1936 році, перед початком громадянської війни, Лорка виїжджає на батьківщину. Однак його перебування в Гренаді прийшлося на військовий заколот, який спалахнув на півдні Іспанії. Лорка був заарештований як «лівий», хоча ні до якої політичної партії не належав. Він був розстріляний в передгір'ях Сьєрра-Невади в яру Віснер 19 серпня 1936 року.

Немає коментарів:

Дописати коментар