пʼятницю, 14 серпня 2020 р.

ЕКОЛОГІЯ ДЛЯ ДІТЕЙ Кожен день ми вивчаємо себе та оточуючий нас світ. Для маленької дитини, все навколо – цікаве та дивовижне. Кожен звук, дотик чи запах сприяє нашому розвитку. Адже, ми починаємо вчитись з того самого дня, коли народились. У малому віці ми дуже швидко засвоюємо знання. Ви помічали, як легко п’ятирічна дитина може розуміти одразу декілька мов, лише дивлячись мультфільми? Дорослому про таке тільки мріяти. Саме тому, дуже важливо надати дитині правильні базові знання. Разом з “базовим” набором вмінь, у вигляді читання та писання, дитині необхідно додатково розповідати про оточуючий світ. Причому, на відміну від читання, знання про екологію будуть засвоюватись значно легше. Проте, для того щоб дитина вас слухала, потрібно її зацікавити. Почати розповідати цікаві історії про життя в ставочку чи саду. Гарним прикладом буде книга: “Як допомогти їжаку та захистити білого ведмедя”. В ній розповідається про 13 середовищ існування: озера, річки, пустелі, ліси, гори тощо. Книжка наповнена різними фактами про життя тварин. Крім цього, дитині дають безліч креативних способів того, як допомогти природі. Цікаві відповіді на запитання про екологію для дітей * Чому океан синій? Багато хто стверджує, що він має такий колір через те, що в ньому віддзеркалюється небо, проте це не так. Синім він стає завдяки тому, як він поглинає світло. Вода поглинає довгохвильові кольори на червоному кінці спектру, а також короткохвильове світло, у тому числі фіолетовий колір. Тому ми бачимо те, що залишилось, а саме синій колір. * Чи бачать кроти? Так, але дуже погано. Вони бачать лише світло та рух. А для того щоб орієнтуватися в просторі вони використовують сенсори руху та запаху на кінчику носа. * У кого найгостріший нічний зір? Ні, не у кішки чи сови. А у американського таргана (!). Друге місце з гордістю посідають бджоли-теслярі, які навіть можуть літати хмарними ночами. * Чому хвилясті папуги такі різнокольорові? Ці папуги родом з Австралії. Там їх можна зустріти переважно на евкаліптах і акціях. А таке пір’я дозволяє їм зливатися з листям, тому побачити їх дуже важко. * Що таке “молочне море”? Це ділянка в океані, яка здатна світитись. Чому так відбувається досі невідомо, але найголовніша теорія свідчить, що причиною може бути життєдіяльність люмінесцентних бактерій.







Кожен день ми вивчаємо себе та оточуючий нас світ. Для маленької дитини, все навколо – цікаве та дивовижне. Кожен звук, дотик чи запах сприяє нашому розвитку. Адже, ми починаємо вчитись з того самого дня, коли народились.
У малому віці ми дуже швидко засвоюємо знання. Ви помічали, як легко п’ятирічна дитина може розуміти одразу декілька мов, лише дивлячись мультфільми? Дорослому про таке тільки мріяти. Саме тому, дуже важливо надати дитині правильні базові знання.
Разом з “базовим” набором вмінь, у вигляді читання та писання, дитині необхідно додатково розповідати про оточуючий світ. Причому, на відміну від читання, знання про екологію будуть засвоюватись значно легше.
Проте, для того щоб дитина вас слухала, потрібно її зацікавити. Почати розповідати цікаві історії про життя в ставочку чи саду. Гарним прикладом буде книга: “Як допомогти їжаку та захистити білого ведмедя”. В ній розповідається про 13 середовищ існування: озера, річки, пустелі, ліси, гори тощо. Книжка наповнена різними фактами про життя тварин. Крім цього, дитині дають безліч креативних способів того, як допомогти природі.
Цікаві відповіді на запитання про екологію для дітей
* Чому океан синій?
Багато хто стверджує, що він має такий колір через те, що в ньому віддзеркалюється небо, проте це не так. Синім він стає завдяки тому, як він поглинає світло. Вода поглинає довгохвильові кольори на червоному кінці спектру, а також короткохвильове світло, у тому числі фіолетовий колір. Тому ми бачимо те, що залишилось, а саме синій колір.
* Чи бачать кроти?
Так, але дуже погано. Вони бачать лише світло та рух. А для того щоб орієнтуватися в просторі вони використовують сенсори руху та запаху на кінчику носа.
* У кого найгостріший нічний зір?
Ні, не у кішки чи сови. А у американського таргана (!). Друге місце з гордістю посідають бджоли-теслярі, які навіть можуть літати хмарними ночами.
* Чому хвилясті папуги такі різнокольорові?
Ці папуги родом з Австралії. Там їх можна зустріти переважно на евкаліптах і акціях. А таке пір’я дозволяє їм зливатися з листям, тому побачити їх дуже важко.
* Що таке “молочне море”?
Це ділянка в океані, яка здатна світитись. Чому так відбувається досі невідомо, але найголовніша теорія свідчить, що причиною може бути життєдіяльність люмінесцентних бактерій.

Немає коментарів:

Дописати коментар