вівторок, 11 серпня 2020 р.

Черкаська центральна міська бібліотека для дітей представляє «Зірки книжкового всесвіту». Енід Мері Блайтон - відома британська письменниця, яка працювала в жанрі дитячої та юнацької літератури. Вона стала однією з найбільш успішних підліткових письменниць XX століття.




Блайтон народилася 11 серпня 1897 в Лондоні. Письменниця була старшою дочкою в сім'ї Томаса Кері Блайтон (1870-1920), торговця ножовими виробами, і його дружини Терези Мері, уродженої Харрісон (1874-1950), де крім неї були ще два молодших сина, Хенлі (нар. 1899) і Кері (нар. 1902), що народилися після того, як сім'я переїхала в сусідній передмістя Бекенхем. З 1907 по 1915 Блайтон навчалася в школі Св. Кристофера в Бекенхеме. Їй однаково добре вдавалася як академічна робота, так і фізична активність. Не давалася лише математика.
Вона відзначилася кількома серіями книг, призначених для різних вікових груп, з періодично повторюваними головними героями. Ці книги мали величезний успіх у багатьох частинах світу, було продано більше 400 мільйонів екземплярів. За однією з оцінок, Блайтон п'ята за популярністю автор перекладної літератури в усьому світі. Так, згідно Покажчику Перекладів ЮНЕСКО (Index Translationum) [1] до 2007 було зроблено більше 3400 перекладів її книг; в цьому відношенні вона поступається Шекспіру, але перевершує Леніна.
Одним з найбільш відомих персонажів письменниці є Нодді, що з'являється в розповідях для маленьких дітей.
Найбільшою популярністю користуються її романи, в яких діти потрапляли в захоплюючі пригоди і розплутували інтригуючі таємниці практично без допомоги дорослих. У цьому жанрі особливо популярні серії Чудова п'ятірка (складається з 21 романа, 1942 - 1963; головні персонажі - чотири підлітки і собака),
П'ять юних сищиків і вірний пес (або П'ятеро тайноіскателей і собака), згідно з іншими переказами; складається з 15 романів, 1943 - 1961, в яких п'ятеро дітей неодмінно обходять місцеву поліцію в розслідуванні заплутаних подій), а також Таємна сімка (15 романів, 1949 - 1963, семеро дітей розгадують різні таємниці).
Книги Енід Блайтон - це пригодницька дитяча література, іноді з елементами фентезі, іноді із залученням магії. Її книги були і до сих пір залишаються надзвичайно популярними в Великобританії і в багатьох інших
країнах світу.
Твори письменниці переведені на більш ніж 90 мов.

Немає коментарів:

Дописати коментар