неділю, 9 серпня 2020 р.

Черкаська центральна міська бібліотека для дітей представляє «Зірки книжкового всесвіту». Туве Янссон





Туве Янссон народилася 9 серпня 1914 року в творчій родині, в Гельсінфорсе. Її батько був скульптором, мати — художником-графіком. Туве Янссон писала шведською мовою і сама ілюструвала свої книги.
Крім рідних мов — шведської і фінської — Туве Янссон вільно говорила на англійській, французькій, зі словником читала по-німецьки. У літературі дебютувала повістю «Мумі-троль і комета» (1946), за якою послідували інші повісті про незвичайний світі мумі-тролів, а також збірки оповідань, п'єси і автобіографія «Дочка скульптора» (1968).
Мумі-тролі принесли Туве Янссон безліч літературних нагород. Вона була удостоєна премії муніципалітету Стокгольма (1952), медалей Сельми Лагерлеф (1953) і Ганса Крістіана Андерсена (1966), а також польського ордену Посмішки. Книги про мумі-тролів переведені на двадцять мов, однак найбільше вони популярні в країнах північної і центральної Європи.
Незважаючи на те, що тролі були запозичені письменницею з шведських казок, їх образ був істотно перероблений, і в цілому можна говорити про те, що фольклор справив на творчість Туве Янссон мінімальний вплив. Життя мешканців Мумі-Дален імітує життя сім'ї самої Янссон з точки зору дитини. Невідомо звідки беруться продукти та предмети домашнього вжитку, сусіди мумі-тролів хоч і буркотливі, але найчастіше доброзичливі.
У більш пізніх творах герої Янссон як би дорослішають і розуміють, що світ насправді жорсткий і байдужий . Тим не менше, автор не прагне підштовхнути читача до висновку про те, що життя в цьому світі наповнено страхом і муками. Остання з книг про мумі-тролів закінчується тим, що вони все ж повертаються у свій будинок.
В основі художнього світу Туве Янссон лежить образ будинку — будинку, в якому завжди горить світло, тебе чекають близькі, готова смачна їжа і тепла постіль. Це непорушна цитадель безпеки і любові, одна думка про яку дозволяє подолати будь-які негаразди і куди завжди можна повернутися.
Інший важливий мотив творчості Туве Янссон — це свобода. Кожен має право на творче самовираження, оскільки вільна у своїх проявах сама природа, весь навколишній світ. Обмежити свою свободу дій персонаж може тільки сам по власним уявленням про борг, але не має права нав'язувати ці уявлення іншим.
Туве Янссон прожила довге і плідне життя і померла 27 червня 2001 року в віці 86 років в Гельсінкі (Фінляндія).

Немає коментарів:

Дописати коментар