пʼятницю, 14 серпня 2020 р.

Черкаська центральна міська бібліотека для дітей представляє калейдоскоп цікавих повідомлень «Світ цікавих фактів»


Цікаво знати, що 14 Серпня вийшло в світ перше європейське видання біблійної книги «Псалтир»
У 1448 році засновник європейського друкарства Йоганн Гутенберг після довгих поневірянь по Європі повернувся в рідний Майнц. Там він уклав договір з лихварем Іоганном Фустом, від якого отримав 800 гульденів на утримання друкарні і зобов'язання щорічно видавати ще 800 гульденів на купівлю паперу, фарби і інші виробничі витрати.
Гутенберг і Фуст, таким чином, стали компаньйонами. Однак основний капітал Гутенберг отримував по частинах, а від видачі оборотного капіталу Фуст абсолютно ухилився.
При таких обмежених засобах, не маючи ні досвідчених робітників, ні новітніх інструментів Гутенберг, тим не менш, досяг чудових успіхів. Він відлив п'ять різних шрифтів і надрукував два видання Біблії (36-рядкове і 42-рядкове), кілька папських булл і латинську граматику Елія Доната.
У відповідь на поведінку компаньйона, Гутенберг відмовився платити йому відсотки, бажаючи відкласти розрахунки до того часу, коли підприємство почне приносити дохід. Фуст ж пред'явив позов, вимагаючи сплати відсотків.
За рішенням суду друкарня з усіма її приналежностями перейшла до Фуста, і Гутенбергу довелося починати нову справу з нуля.
14 серпня 1457 в Майнці було надруковано перше, датоване європейське видання «Псалтиря» — однієї з книг Святого Письма Старого завіту, що містить 151 псалом. І хоча на книзі були вказані тільки імена видавців — Йоганна Фуста і його родича Петера Шаффера, фактично вона була творінням Йоганна Гутенберга.

Немає коментарів:

Дописати коментар