четвер, 8 квітня 2021 р.

Черкаська центральна міська бібліотека для дітей представляє екологічну абетку «Знай, люби, бережи первоцвіти!»

   

Наступає весна, а з її приходом настає час оновлення природи.
- “Не ламай калини”, - “Не топчіть барвінку”.
Зміст цих слів зрозумілий кожному з нас, з якими почуттями , чи настроєм не були, - не знищуй навколишньої краси , люби її. Весняною усмішкою першими появилися надзвичайно красиві і ніжні квіти – підсніжники. Підсніжниками їх називають в народі за властивість розвиватись ще під снігом, хоча ця назва відноситься тільки до однієї рослини – підсніжника звичайного. Місця де квітують ці квіти видно здалеку і здається , що це залишились білі плями снігу. Японці великі знавці і любителі квітів, стверджують, що в світі існує багато чудових речей, але жодна з них не в змозі зрівнятись з красою квітки. Природа втілила в неї всю свою досконалість , все своє вміння і неначе говорить людині : “Бережіть цю перлину , адже краса і добро завжди поряд !”

На жаль , не завжди людина розуміє велич і далекоглядність цих слів і острівки цієї “молочної квітки , як називали її колись древні греки, постійно зменшуються. Квітки підсніжників останнім часом користуються попитом в жителів міст, відірваних від природи. Тому весною підчас масового цвітіння первоцвітів їх зривають у величезних кількостях для весняних букетів. Зривають, щоб егоїстично милуватися день – другий , а потім викинути , як непотрібне сміття, тому що в склянці з водою первоцвіти почувають себе дуже зле, адже необхідна кількість поживних речовин не надходить , а та цибулина з серця якої вирвали квітку – гине. Усією своєю суттю це ніжне створіння говорить : “Людино, зупинись на мить, поглянь на мене, хіба така краса може належати тільки тобі? Збережи мене для своїх дітей і внуків!”

Але найбільше ми надіємося на Вашу, дорогі читачі, свідомість у благородній справі збереження багатств землі, на те, що Ви зрозуміли своє призначення на Землі – умілого господаря. Заходьте в гості до природи нашого краю, в ліси, на луки і узлісся – музей краси і добра. Ви будете тоді естетично багатшими, світлішими і життя стане прекраснішим. Діти молодшого віку прийняли участь у вікторини ,, Знай! Люби! Бережи!" (Про рослини які занесені в Червону книгу).

Немає коментарів:

Дописати коментар