четвер, 15 квітня 2021 р.

#ЛІТЕРАТУРНИЙ #ПОРТРЕТ

 
Черкаська центральна міська бібліотека для дітей представляє літературний портрет «Брати Стругацькі»
15 квітня – День народження Бориса Стругацького, молодшого із знаменитих братів.
Брати Стругацькі — дует Аркадія та Бориса Стругацьких, видатних письменників-фантастів та сценаристів, наразі вони є класиками цього жанру. Відомий тандем був дуже популярний у 70 — 80-ті роки. Їхні твори друкувалися в усьому світі, десятки разів перевидавалися у Німеччині і США. Книжки братів буквально зникали з бібліотек і прилавків магазинів. Такий шалений успіх був зумовлений тим, що їхні твори значно вирізнялися на фоні радянської фантастики 50 — 60-х років.

Борис Стругацький народився у Ленінграді у родині вихідців з сучасної Чернігівської області. Під час Другої світової війни родина опинилась у блокадному місті та, через хворобу молодшого, брати були вимушені розлучитись. Борис залишився з матір'ю у захопленому місті, а батько з Аркадієм були евакуйовані. Лише у 1943 році Аркадію вдалося вивезти матір та брата до селища Ташла. Аркадій почав писати ще до війни, а молодший брат доєднався до нього у 1950-х роках. В той час в будинку з'явилась друкарська машинка, на якій було значно зручніше записувати результат спільної творчої праці молодих письменників.
За декілька років письменники - фантасти стали надзвичайно відомими, але недовго довелося їм спокійно насолоджуватися славою. У другій половині 60-х років твори Стругацьких влада визнала небезпечними, і їх перестали друкувати. Хоча за кордоном їхні книги продовжували виходити великими тиражами.

На батьківщині з'явилися лише прості дитячі речі, а серйозні повісті якщо й видавалися, то тільки в скороченому варіанті. Багато чого письменникам довелося відкласти до кращих часів.
Проза Стругацьких, фантастична, по суті, поєднує в собі авантюрні пригодницькі сюжети, філософські роздуми та не гребує розгорнутими любовними лініями. За визначенням авторів, саме ця стилістична суміш робить їх твори незвичайними, а незвичайне — то їх основна тема.
Творчий доробок братів Стругацьких налічує 28 романів, 19 збірок оповідань, 8 кіносценаріїв та декілька праць під літературними псевдонімами, а також переклади з англійської та японської мов.

Немає коментарів:

Дописати коментар