вівторок, 6 квітня 2021 р.

#КНИГА #ЮВІЛЯР2021

   
230 років від дня публікації "Пригоди барона Мюнхгаузена" Рудольфа Еріха Распе (1791).

Народився Рудольф Ерих Распе в Ганновері. Вивчав естетичні науки та філологію в Геттінгенському та Лейпцізькому університетах, потім працював університетським бібліотекарем, а в 1767 році затведжений хранителем ландграфської бібліотеки Касселя. У 1769 році був обраний членом Королівського літературного товариства.
У 1775 році викрав діаманти Кассельского ландграфа і втік з ними в Англію, де анонімно опублікував англійською мовою збірку повістей про пригоди барона Мюнхгаузена, доповнивши її епізодами з англійської історії. Ім'я Мюнхгаузена стало прізвиськом для позначення оповідача-брехуна.
У 1786-1788 рр. Готфрід Бюргер переклав ці повісті на німецький і значно їх доповнив, внаслідок чого до 1847 року саме Бюргер вважався автором "Пригод Мюнхгаузена" (авторство Бюргера було спростовано його біографом Генріхом Дорінгом). Тим часом Распе в 1791 році був змушений залишити Англію і перебрався в Ірландію, де і помер через три роки.

«Пригоди барона Мюнхгаузена»

Головний герой цих фантастичних розповідей є прототипом барона Мюнхгаузена, який насправді мешкав у Німеччині у XVII столітті. Він дуже полюбляв розповідати небилиці та дотепні історії, завдяки чому й прославився на весь світ.
Людина з безліччю різноманітних талантів і дивовижно багатою фантазією. Разом із ним ви вирушите в морську подорож, побуваєте у кратері вулкану, на острові зі справжнього сиру і навіть на Місяці.
А вірити баронові чи ні - вирішуйте самі.
Дитячі твори ― це дивовижний та безмежний чарівний світ, який діти відкривають для себе саме завдяки книзі. Бажаємо, аби на ваших книжкових полицях завжди було багато цікавих книг!

Немає коментарів:

Дописати коментар