вівторок, 13 квітня 2021 р.

#КНИГА #ЮВІЛЯР2021

   
190років від дня публікації"Вечори на хуторі біля Диканьки"Миколи Васильовича Гоголя (1831)
Дитинство Гоголя пройшло в одному з наймальовничіших місць України - на Полтавщині, в селі Диканька. З давніх часів про це місце ходило безліч фантастичних чуток і легенд. Відлуння дитячих вражень у всій повноті відбилися в ряді повістей Гоголя, що склали собою єдиний цикл «Вечори на хуторі біля Диканьки».
Під час свого перебування в Санкт-Петербурзі Гоголь служив в Департаменті державного господарства. Однак грошей катастрофічно не вистачало, і молодий чоловік був змушений підробляти письменництвом.
Помітивши підвищений інтерес публіки до народних тем, Гоголь вирішив написати кілька повістей про українське село. Зі збором необхідного матеріалу йому допомагали мати і сестри, що надсилають детальні описи звичаїв, обрядів, побуту та нарядів різношерстої сільської публіки.
У 1831 році Микола Васильович віддав свої перші повісті в друкарню на Великій Морській, і у вересні того ж року книга виявилася на прилавках пітерських книжкових крамниць. Гоголь дуже переживав через можливу критики на свою адресу. Однак успіх молодого автора був приголомшливим – його твори читалися легко, весело, на одному диханні, вигідно відрізняючись іскрометним гумором, невимушеністю і народним колоритом.

Тема, яка об’єднує всі повісті циклу «Вечори на хуторі біля Диканьки» – незмінне торжество добра над злом.
На прикладі своїх героїв Гоголь показує, що гроші далеко не завжди є синонімом щастя, земні пристрасті роблять з людини заручником темних сил, а чеснота і щира віра завжди врятують навіть в самій складній життєвій ситуації.
Основна думка твору досить проста і зрозуміла – все таємне, так чи інакше, стає явним, а за скоєне зло незмінно прийде розплата. При цьому автор не засуджує героїв, чий сенс життя полягає в потуранні своїм ницим пристрастям, оскільки всі вони вже покарані по заслугах і висміяні.
Саме гумор допомагає автору в легкій і ненав’язливій формі донести до читача прописну істину – жити потрібно по совісті, в любові і співчуття до ближніх, і тоді ніяка темна сила не заподіє шкоди.
Повісті циклу «Вечори на хуторі біля Диканьки» зазнали безліч театральних постановок і екранізацій.
У восьми повістях що лягли в основу «Вечорів», читач відкриє для себе майже казковий світ старожитнього українського села, де відьми літають як собі знають, де чорт ярмаркує у Сорочинцях, де страшний Басаврюк чіпляється до красних дівчат. Цей веселий (а інколи — і страшнуватий) світ поряд — варт лише розгорнути книжку.
Приємного читання!

Немає коментарів:

Дописати коментар