четвер, 22 квітня 2021 р.

Черкаська центральна міська бібліотека для дітей представляє калейдоскоп цікавих повідомлень.

Цікаві факти про планету:

Незвичним є факт, що всі планети Сонячної системи крім нашої носять імена з грецької та римської міфології.
Земля, як планета з'явилась понад 4,5 мільярдів років тому. До появи життя на планеті від народження Землі пройшло ще декілька тисяч мільйонів років і відносно недавно, за геологічними мірками, близько чотирьох мільйонів років тому з'явились люди.
З астрономічної точки зору, Земля займає найбільш вдале місце в космосі для зародження і підтримання життя. Навколосонячна орбіта Землі знаходиться в межах зони з оптимальною температурою для існування води у рідкому вигляді, а це на думку вчених є обов'язковою умовою для існування форм життя.
За різними підрахунками вчених в нашій галактиці Чумацький Шлях є понад 2 мільярди планет, схожих на Землю, це дає надію сподіватись, що можливо ми не самотні у безмежному Всесвіті.
Земля не повністю кулястої форми, оскільки наша планета постійно обертається це також вплинуло і на її форму, Земля дещо випукла на екваторі та трішки сплюснута на полюсах.
Відстань від Землі до Сонця становить понад 149,6 мільйона кілометрів, а сонячне світло доходить до Землі за 8,3 хвилини. Це означає, що якби Сонце раптово згасло, на Землі ми б це помітили лише через понад вісім хвилин.
Якщо просвердлити тунель крізь Землю, а після цього стрибнути в нього, то вам знадобиться близько 42 хвилин, щоб дістатись до іншої сторони.
За точними підрахунками повний оберт навколо осі наша планета здійснює за 23 години та 56 хвилин, тобто насправді доба дещо коротша ніш загальноприйняті 24 години. Це стосується і тривалості року, оскільки оберт навколо Сонця триває понад 365 днів і 6 годин. Саме тому кожні чотири роки додається ще один день у календарі (29 лютого) і такий рік ми називаємо високосний.
Кожне століття тривалість дня збільшується на 1.7 мілісекунди.
Землетрус поблизу Японії 2011 року збільшив швидкість обертання Землі та тим самим скоротив день на 1,8 мікросекунди.
Якщо б у нас не було Місяця, день на Землі тривав би не більше шести годин.
Земля обертається навколо Сонця із середньою швидкістю понад 107 000 кілометрів на годину.
Магнітне поле Землі неухильно слабшає протягом останніх 180 років, особливо це спостерігається навколо Бразилії. Якщо б у Землі не було б постійного сильного магнітного поля, нас би всіх підсмажили космічна радіація і сонячні шторми.
Якщо Сонце було б розміром з м'яч, то Юпітер був би завбільшки з м'яч для гольфу, а Земля була б маленькою, як горошинка. В середині Сонця можна помістити понад 1.3 мільйона планет по розміру таких як Земля.
За словами відомого винахідника з США Реймонда Курцвейла навіть 0.01% від сонячного світла, яке падає на Землю кожен день, здатні задовольнити енергетичні потреби всього світу.
Земля єдине місцем в Сонячній системі, де можна побачити повне сонячне затемнення.
Від 10 до 20 вулканів вивергається десь на Землі кожного дня.
Практично весь час, десь на Землі можна спостерігати грозу. Вчені підрахували що кожного дня на нашій планеті вирує понад 750 гроз.
Блискавки у поверхню Землі влучають по 100 раз в секунду або понад 8.5 мільйона разів в день.
Кожного року вчені виявляють до пів мільйона землетрусів, сто тисяч з яких можна відчути навіть без спеціальних приладів. Практично кожні 5 днів на Землі відбувається землетрус здатний призвести до різного рівня руйнувань.
Близько 90% землетрусів у світі відбуваються вздовж вогняного кільця, області в басейні Тихого океану.
І хоч нам всім відомо що вода займає величезну частину поверхні Землі, вона становить лише 0,07% від маси та 0,4% від об'єму нашої планети.
Існує досить золота в ядрі Землі, щоб покрити її повністю шаром понад 45 см.
40% земної поверхні належить шести країнам світу.
За даними WWF (Всесвітнього фонду дикої природи ) за останні сорок років на Землі зникло 40% дикої природи.
Українці завжди цінували рідну землю. У чайній ложці родючого українського чорнозему є більше живих організмів ніж всіх людей на Землі.

Немає коментарів:

Дописати коментар