середу, 11 листопада 2020 р.

Розстріляне відродження

 


Страта цвіту української нації, 3 листопада 1937 року "на честь 20-ї річниці Великого Жовтня" у Соловецькому таборі особливого призначення за вироком Трійки, стала кульмінацією репресій радянського режиму. У списку «українських буржуазних націоналістів», розстріляних в цей день були Микола Куліш, Матвій Яворський, Володимир Чеховський, Валер'ян Підмогильний, Павло Филипович, Валер'ян Поліщук, Григорій Епік, Мирослав Ірчан, Марко Вороний, Михайло Козоріс, Олекса Слісаренко, Михайло Яловий та інші. Загалом, в один день за рішенням несудових органів, було страчено понад 100 осіб представників української інтелігенції - цвіту української нації.
В центральній міській бібліотеці для дітей в пам’ять цієї трагічної події відбулася історико-літературна акція «Воскресіння розстріляного відродження», покликана воскресити пам'ять про українських поетів і прозаїків, які опинилися під тоталітарним пресом ХХ століття..
Ця акція пам’ять про те, що було і не мусить зникнути. Вона є даниною пам’яті всіх безвинно убієнних, хто загинув від кривавого молоха радянської доби і водночас застереженням для сучасної молоді, адже злочинні режими відтворюються дуже швидко, якщо цьому не запобігати.
«Не спи, моя рідна земля,
Прокинься, моя Україно.
Відкрий свої очі у світлі далеких зірок.
Це дивляться з темних небес
Загиблі поети й герої
Всі ті, що поклали життя за майбутнє твоє».

Немає коментарів:

Дописати коментар