понеділок, 30 листопада 2020 р.

Нетипове читання з дітьми: способи-рятівники для батьків.



Як щодо маленьких батьківських хитрощів, які допоможуть утворити перехресні стежинки читання й дорослих малюків? Насамперед треба чітко розуміти, що подобається вашому малюкові, власне, це й стане тим ключиком до досягнення вашої мети. Розгляньмо кілька вигадливих способів зацікавити дитину книгами.
1. Чимало діток надають перевагу ґаджетам, адже в них можна побачити анімації і бути задіяними в процесі розвитку подій. Та це не єдиний варіант. Можна розказати дитині про те, що з’явилась нова гра, в якій усі гравці можуть перетворитись на головних персонажів, обрати собі нік та змінювати хід подій. Заздалегідь підготуйте ілюстровані варіанти героїв (можна навіть електронно, любителям ґаджетів це точно сподобається!). Коли дитина обере персонажа, запропонуйте дізнатись про нього більше, прочитавши казку. Після прочитання попросіть розповісти про добрі та погані риси героя, вказати, що хотілось би змінити в ньому і загалом в історії. Тепер візьміть на себе роль інших персонажів тієї казки й творіть нові цікаві історії!
2. Мультфільми — ще одна дитяча залежність, пов’язана з ґаджетами. Однак і це можна перетворити на добру справу. Ваше завдання — переконати дитину в тому, що скоро в мережі з’явиться неймовірний секретний мультфільм, про який знатимете лише ви, та щоб його переглянути, треба вже щось знати про персонажів, а для цього в мами існує таємна книга, у якій зібрано історії багатьох мультфільмів. Тут найголовніше — втримати інтригу й відчуття таємничості, все ж не кожному випадає нагода побачити секретний мультфільм, ще й заздалегідь дізнавшись про його персонажів.
3. А якщо створити казку власноруч? Цей варіант точно знадобиться вам ще не раз, адже дітки так полюбляють створювати щось нове і своє, використовуючи цікаві кольорові реквізити й вигадуючи чудернацькі історії. А якщо ви вже змайстрували персонажів (зшили, намалювали, вирізали, вишили, зліпили тощо), то можна взятись і за декорації, а тут вже недалеко й справжнісінький ляльковий театр: батьки читають казку, тобто озвучують дійство, а малюки це відображають за допомогою персонажів.
4. А є ще один секретний і дуже допоміжний спосіб привернути увагу дитини до книги — попросіть це зробити Святого Миколая! Так-так, він вам точно допоможе, адже подарунки Миколая завжди особливо цінні для малечі, а якщо у книзі поміж малюнків буде ще й лист від самого Миколая з проханням прочитати, то хіба хтось зможе встояти? Зрештою, грудень уже не так і далеко, візьміть на замітку.
Що ж, це лише декілька способів запропонувати малюку цікаве читання, та насправді їх набагато більше, і знаєте їх найкраще саме ви, адже кожний малюк унікальний, зі своїми вимогами, бажаннями та вподобаннями. Та все ж існує одне важливе правило у цій справі: будьте завжди трохи хитріші!

Немає коментарів:

Дописати коментар