вівторок, 17 листопада 2020 р.

Черкаська центральна міська бібліотека для дітей представляє рубрику «День з календаря»



Міжнародний день студентів - встановлений 17 листопада 1946 року на Всесвітньому конгресі студентів, що відбувся в Празі.
Цей день приурочений події, яка сталася в окупованій нацистами Чехословаччині. 28-го жовтня 1939-го року студенти та викладачі празьких університетів вийшли на мирну демонстрацію на знак річниці утворення своєї історичної держави. Фашисти, побачивши непокору з боку народу захопленої ними території, цинічно розігнали мирну демонстрацію, застосовуючи властиву їм жорстокість, внаслідок чого був убитий Ян Оплетал, один із студентів медичного факультету. Його похорони переросли у відкриту і масову акцію протесту. Почалися арешти. З ранку, 17-го листопада 1939-го року, прагнучи придушити настрій протесту народних мас, карателі оточили празькі студентські гуртожитки і заарештували понад 1200 студентів, а також ряд представників викладацького складу, з яких дев’ятеро активістів та студентів цього руху демонстративно стратили в катівнях в’язниці празького району Рузіне без суду. Решта були відправлені в концтабір Заксенхаузен. Побоюючись подальшого опору, за особистим наказом Гітлера всі вищі навчальні заклади Чехії були закриті до кінця війни.
На честь цих подій на Всесвітньому конгресі студентів і був встановлений Міжнародний день студентів. Сьогодні він святкується у багатьох країнах світу, і хоча програми святкування цього дня розрізняються, але він досить популярний у студентської молоді

Немає коментарів:

Дописати коментар