понеділок, 23 листопада 2020 р.

Черкаська центральна міська бібліотека для дітей представляє літературний портрет «Микола Носов».







Микола Миколайович Носов народився 23 листопада 1908 року у Києві. В молоді роки перепробував безліч занять: був землекопом, косарем, візником колод, торговцем газет. Проявив себе як допитлива і активна людина, цікавився радіоаматорством, електротехнікою, фотографією. Займався музикою, співом, ігрою у шахи.
У 19 років вступає до Київського художнього інституту, але через два роки переводиться у Московський інститут кінематографії. Після закінчення інституту Носов займається режисурою навчальних фільмів, за цю діяльність нагороджений у 1943 році орденом Червоної Зірки.
Відомий він і як режисер багатьох науково-популярних і дитячих мультиплікаційних фільмів. У 1938 році виходить у світ його перше оповідання для дітей «Витівники».
У роки Великої Вітчизняної війни він зняв навчальний фільм для танкістів, за що згодом отримав Державну премію.
Пізніше він багато пише для дитячого журналу «Мурзилка». У 1945 році виходить перший збірник Носова «Тук-тук-тук», у який увійшли оповідання: «Витівники», «Жива капелюх», «Огірки», «Чудові брюки», «Мишкова каша», «Городники».
У 1949 році виходить його перша повість для юного покоління, «Весела сімейка». Цей жанр продовжують «Щоденник Колі Синіцина», «Вітя Малєєв у школі і вдома».
Велику популярність здобула його трилогія казок про Незнайку: «Пригоди Незнайка та його друзів», «Незнайко в Сонячному місті», «Незнайко на Місяці». У 1969 році автор був нагороджений за неї Державною премією РРФСР ім. Н.К. Крупської.
У більш пізні роки виходять автобіографічні твори письменника: «Повість про мого друга Ігоря» і «Таємниця на дні колодязя».
Микола Миколайович Носов помер у Москві 26 липня 1976 року. Похований на Кунцевському кладовищі в Москві.
Знято кілька художніх фільмів за кіносценарієм Носова: «Дружок», «Фантазери», «Двоє друзів», «Пригоди Колі Клюквина». У 1997 році був створений мультфільм «Незнайко на Місяці».

Немає коментарів:

Дописати коментар