середу, 4 листопада 2020 р.

До Дня української писемності та мови Петро Яцик

 


Мабуть, на все життя запам’ятають школярі день, коли в присутності найвищих посадових осіб держави, відомих культурних і громадських діячів, численних представників преси й телебачення в колонній залі Національної філармонії їм потис руки сам президент України 24 травня 2000 р. Справді, вперше за всю історію України глава держави зустрівся з учнівством. Цим щасливцям Леонід Кучма вручив відзнаки першого Міжнародного конкурсу знавців української мови, започаткованого Освітньою фундацією Петра Яцика, Міністерством освіти і науки України та Ліґою українських меценатів. Недаремно ж трансатлантичними шляхами прилетів до розквітлого Києва хрещений батько цього конкурсу почесний голова Ліґи українських меценатів Петро Яцик.
Започатковуючи конкурс, Петро Яцик відразу ж сказав: “Давайте не будемо орієнтуватися на старших людей, які вже печінки проїли своїми балачками про неперспективність української мови. Треба робити ставку на дітей, зацікавити їх”. Перебіг конкурсу показав, що Петро Яцик мав рацію. Дорослі дізналися про конкурс від власних дітей.
Тому кожного року 9 листопада за традицією стартує Міжнародний конкурс знавців української мови ім. Петра Яцика. В пам’ять про цього «нетипового українця», як сам себе називав П. Яцик, який «любив Україну до глибини власної кишені», благодійника і мецената, центральна міська бібліотека для дітей підготувала відео-презентацію « Я був, є і залишатимусь українцем».

Немає коментарів:

Дописати коментар