четвер, 11 квітня 2024 р.

Проєкт «Простір впорядкованих емоцій».



І нехай мистецтво не може,

як би нам цього не хотілося
врятувати нас від воєн і поневірянь,
заздрості, жадібності, старості
або смерті, воно може хоча
б надати нам сил.
Рей Бредбер
Дитинство – це один з найважливіших етапів у житті кожної людини. Це час, коли ми вчимося і розвиваємося, знаходимо своє місце у світі та набуваємо незамінного досвіду.
Психіка дитини дуже вразлива і потребує дбайливого до себе ставлення, адже малюк тільки починає пізнавати самого себе і світ навколо.
Війна і в життя дітей невизначеність, активізує страх та тривогу. Діти втрачають звичну повсякденність та впорядкованість життя. Адже тепер ігри та навчання чергуються з повітряними тривогами, вибухами, сховищем в укриттях.
Яка психологічна підтримка їм потрібна?
Насамперед дитині потрібна безпека – фізична й емоційна, важливо створити середовище це заспокоює, дає відчуття безпеки та передбачуваності.
Бібліотеки в умовах війни активно впроваджують і всебічно використовують психокорекційну форму роботи, як арт-терапія для дітей. Арт-терапія є одним з найбільш м'яких і безпечних видів психотерапії, який дозволяє проникнути у внутрішній світ дитини й допомогти їй відновити свій емоційний стан.
У перекладі з англійської мови арт-терапія – це «лікування художньою творчістю».
До основних видів арт-терапії належать: музична терапія, танцювальна терапія, казкотерапія, терапія піском, паперове моделювання…
На сьогодні арт-терапія все більше набуває популярності, адже відповідає очікуванням і дає результати.
Часто невербальні засоби є єдино можливими для вираження і прояснення сильних переживань і переконань дітей. У процесі малювання, ліплення, створення аплікації, пісочної анімації, взаємодії з природними матеріалами дитина занурюється у творчий стан, в неї знімається психологічна напруга, підвищується відчуття комфорту. Додатково арт-терапія дає соціально прийнятний вихід агресії та іншим негативним почуттям.
Арт-терапевтичні заняття допомагають дитині:
- повідомити про свої страхи та позбавитися їх;
- вивільнити сильні емоції та переживання;
- перебудувати конфліктну та травматичну ситуацію, знайти нову форму її осмислення;
- розслабитися і зняти напругу.
Арт-терапія розвиває увагу, уяву, творчі здібності та дрібну моторику, готує руку для письма.
Після занять арт-терапією психологічний стан дитини покращується, змінюється самосприйняття, знижується тривожність.
Саме таку мету має арт-проєкт Черкаська центральна міська бібліотека для дітей «Простір впорядкованих емоцій». Це спільний проєкт бібліотеки та дошкільного навчального закладу спеціального типу №29 «Ластівка». Над проєктом працюють бібліотекарі та практичний психолог Vita Buzko,
Заняття розпочалися 19 січня 2023 року для психологічної підтримки дітей ВПО. Під час арт-терапії можна танцювати, створювати казки, ліпити з пластиліну, тіста чи працювати з піском. Будь-яка творча діяльність, що допомагає проявити та висловити свої емоції. В арт-терапії важливий сам процес. З допомогою гри та творчості дитина проявляє те, що турбує її всередині: через тип фарби, кольори, сюжет, який вона хоче зобразити.
Який же вплив має арт-терапія з досвіду роботи за рік?
- Створює позитивний емоційний настрій.
- Дає можливість на символічному рівні експериментувати з різними почуттями, досліджувати та виражати їх у соціально прийнятній формі.
- Створює безпечний спосіб розрядки руйнівних тенденцій, дозволяє опрацювати думки та емоції, які дитина зазвичай звикла придушувати в собі.
- Сприяє творчому самовираженню, розвитку уяви, набуттю естетичного досвіду, практичних навичок образотворчої діяльності, художніх здібностей в цілому.
- Знижує стомлення, негативні емоційні стани та їх прояви.

Немає коментарів:

Дописати коментар