вівторок, 23 квітня 2024 р.

#ВСЕСВІТНІЙ_ДЕНЬ_КНИГИ_ТА_АВТОРСЬКОГО_ПРАВА

23 квітня — Всесвітній день книги.



Черкаська центральна міська бібліотека для дітей представляє цікаві факти для фанатів літератури.
Для тих, хто живе світом книжок — це особлива дата, адже, як можна не любити книжки, коли, завдячуючи їм, ми проживаємо безліч маленьких життів? Змагатися з драконами, бути учасником історичних подій, пережити бурхливий роман чи перевернути свій світогляд з ніг на голову — все це можна зробити, просто перегортаючи сторінки.
Всесвітній день книги та авторського права святкують щорічно 23 квітня, ось уже понад 20 років. Навіщо? Щоби підкреслити важливість внеску письменників у життя людства. Йдеться про освіту, саморозвиток, творчість, задоволення. Книжка може зробити людину розумнішою або щасливішою. Але, як висловився Паскаль, кожну книжку треба вміти читати. Правильна література в руках правильного читача у правильний час — це скарб.
Відсвяткувати день книжки можна за читанням хорошої книги або подарувати близькій людині книжку. Або, оновити власну бібліотеку, замовивши у цей день в книгарні ту літературу, яку давно хотілося прочитати. А, вже прочитані книжки — не зберігати на поличці, щоби стояли без діла. Роздати їх друзям, подарувати бібліотеці чи віддати на благодійність. Адже книжки — це не прикраса для стіни, їх потрібно передавати від читача до читача.
Цього дня народилися Моріс Дрюон, Григорій Тютюнник. Беручи до уваги цей факт, цілком природно, що Генеральна конференція ЮНЕСКО, яка проходила в Парижі в 1995 році, вирішила віддати в цей день данину уваги та шани книжкам і авторам, закликаючи молодь знаходити задоволення у читанні, поважати неоціненний вклад тих, хто своєю творчістю сприяє соціальному і культурному розвитку і заснувала Всесвітній день книги й авторського права.
💟Першою у світі книгою, надрукованою на машинці, стало твір Марка Твена «Пригоди Тома Сойєра»💟
Найпопулярніший у світі автор — письменниця Агата Крісті. Її книги поступаються популярністю лише Біблії.
💟Рукопис Войнича вважається самою таємничою книгою у світі, і вона досі не розшифрована. Вона нагадує написаний на невідомому мовою манускрипт або знахарский довідник, тільки от у світі немає тих рослин, які на сторінках цієї книги намальовані. І мови, на якому вона написана, ніхто не знає.
💟Автор «Мандрів Гулівера» Джонатан Свіфт описав у своїй книзі закони механіки небесних тіл дивно точно за сотню років до того, як правдивість його тверджень змогли підтвердити астрономи.
💟З моменту винаходу друкарського верстата на Землі було надруковано близько 2 мільярдів книг. Зараз їх одночасно існує у світі приблизно в 30 разів менше.
💟За даними Google, у світі існує 129 864 880 книг. В цю кількість входять усі жанри книг – художні, публіцистичні, наукові і т.д.
💟Чим раніше — тим краще. Дослідження довели, що якщо вже в 4 роки привчати дитину до читання — то вона легко буде засвоювати нову інформацію. Якщо ж почати вчитися читати у 6 років — нові знання будуть даватися вже важче.
💟Одна з найбільш незвичайних у світі книг - «Божественна комедія» Данте - була написана на аркуші паперу розміром 80 х 60 см ченцем Габріелем Челані. Вона містить 14000 віршів. Якщо подивитися на лист з деякої відстані, то можна побачити барвисту карту Італії. На цю працю Челані витратив чотири роки.
💟
Вітаємо усіх причетних до свята!

Немає коментарів:

Дописати коментар