понеділок, 26 вересня 2022 р.

#подорожуємо_Україною #краєзнавство_відкрий_для_себе_рідний_край

Дерев'яні млини в селі Водяники.

У невеликому селі Водяники, Звенигородського району, Черкаської області можна отримати насолоду від споглядання старовинних вітряків, які навдивовижу подібні на пейзажі села Кіндердейк в Нідерландах. Крім млинів в Водяниках можна познайомиться з козацькими пам'ятками, а в зимовий період відпочити на лижних спусках.
Засноване село Водяники на урочищі Совин Яр. За легендою, колись, у Купальську ніч, вирішив парубок подарувати своїй дівчині цвіт папороті. Пішов він у ліс і почав шукати чарівну квітку. Довго шукав, поки не знайшов. Коли ж молодик повертався назад, чорт, який гуляє по світу в цю містичну ніч, зачарував хлопця, і той заснув під старезним дубом.


Довго чекала дівчина на свого коханого, а потім вирушила на його пошуки. Тільки-но вона підійшла до лісу, як біля неї з’явилася сова й почала зазивати не своїм криком. У відчаї дівчина вирішила слідувати за птахом, який і привів її до хлопчини. Злі чари миттєво розтанули, а щасливі закохані невдовзі побралися. З того часу люди почали переказувати цю легенду, а місце, де відбувалася ця історія, назвали Совиним Яром.
Проте датою заснування села вважається 1359 рік. Свідченням цього став скарб, знайдений на його території. Срібні монети, датовані серединою XIV століття, були знайдені у купі каміння, яке колись було фундаментом старовинної будівлі.

На території Водяників зведений Свято-Вознесенський храм (максимально наближена копія козацької церкви ХVII ст.). Виконаний у стилі українського бароко з різьбленим іконостасом, храм за всіма ознаками повністю відповідає козацьким часам. Він був освячений патріархом Київським і всієї Русі-України Філаретом у 2009 році.
с. Водяники, Черкаської області
Подорожуймо Україною🇺🇦

Немає коментарів:

Дописати коментар